Министърът на външните работи Светлан Стоев приветства приоритетите на започналото на 1 юли 2021 г. Словенско председателство на Съвета на ЕС и изрази надежда, че те ще дадат възможност в следващите 6 месеца да бъдат търсени правилните решения за по-добра и просперираща Европа. „Мотото на Словенското председателство – „Заедно. Устойчиви. Европа“ изцяло се вписва в българските външнополитически приоритети. Тези три основни думи, съединени в едно послание, са много близки до посланието на българското председателство – „Съединението прави силата“, заяви Светлан Стоев по време на представяне на приоритетите на Словенското председателство. Дебатът бе организиран в Представителството на ЕК в София от „ПанЕвропа България“ и фондация „Конрад Аденауер“. Сред приоритетите на европредседателството на Словения Светлан Стоев открои възстановяването от пандемията и укрепването на устойчивостта на ЕС при кризи. Според външния ни министър Европа може да се поздрави с определени успехи от гледна точка на медицината, например изработването на ваксина в изключително кратки срокове. Кампанията за ваксиниране също е успех, подчерта Стоев, като изрази надежда за активизиране на ваксинирането в България. Важна стъпка към връщане към нормалността според външния ни министър е и въвеждането на цифровия COVID сертификат в ЕС на 1 юли, който ще улесни движението на гражданите.

снимка: МВнР

За излизане от кризата Светлан Стоев открои и Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, който по думите му е безпрецедентен по своя мащаб. Той подчерта, че от началото на мандата служебното правителство преразглежда националния план на България за възстановяване с акцент приоритетите в него да са инвестиция в бъдещето. Очаква се планът да бъде внесен в ЕК до края на юли. „Европа трябва да е по-устойчива, конкурентна и автономна, като автономността не означава изолационизъм, а това, че трябва да разчита сама на себе си“, заяви Стоев. По отношение на политиката на разширяване на ЕС външният ни министър каза, че България е готова да започне веднага преговорния процес с Албания, а с Република Северна Македония служебното правителство се съобразява с декларацията на 44-тото Народно събрание и Рамковата позиция на МС от октомври 2019 г. „Това са червени линии, одобрени от всички политически сили, и те са отправна точка за нашата последователна политика“, заяви Стоев. Той открои диалога с Република Северна Македония и партньорите в ЕС като нов момент в политиката, водена от служебното правителство. „Разликата е в диалога, който се опитваме да водим на една изключително конструктивна основа, и в насока, която да даде необходимите гаранции за неговото продължаване при нов парламент и редовно правителство“, подчерта Светлан Стоев.

снимка: БГНЕС

„По-различно е и активното разясняване на нашата позиция пред европейските ни партньори – нещо, което липсваше до този момент. Сега има чуваемост – ако преди критиките бяха повече, отколкото разбирането, то в момента държавите членки се вслушват в това, което казва България“, добави той. Светлан Стоев още веднъж подчерта, че България е отворена за диалог с Република Северна Македония, но той трябва да бъде конструктивен, добронамерен и да се основава на доверие, което е изгубено. „Езикът на омразата трябва да изчезне в нашите двустранни отношения“, каза външният ни министър. По думите му доверието е изгубено и поради това, че редица политици от Република Северна Македония са предпочели да обикалят столиците на държавите – членки на ЕС, вместо да говорят с партньорите си в България. „Този натиск, който се опитаха да наложат на България чрез нашите партньори, не доведе до резултат. Крайно време е да се разбере, че най-прекият път е двустранният диалог“, подчерта външният министър.

снимка: МВнР

В рамките на изказването министър Стоев засегна и други два приоритета на Словенското председателство – миграционната политика и върховенството на правото. Той определи дискусията по новия Пакт за миграцията и убежище като изключително важна и подчерта, че като страна, която е външна граница за ЕС, за България е от ключово значение да се установи справедлив баланс между отговорност и солидарност. Коментирайки върховенството на закона, Светлан Стоев изтъкна, че България и Румъния все още са подчинени на Механизма за сътрудничество и оценка. „Последният доклад за България даде положителна оценка на изпълнението на препоръките в този механизъм, но той, за съжаление, не е отменен. Настояваме за неговото премахване, тъй като въведеният Механизъм за върховенството на правото дава достатъчно основания за наблюдение на съответните процеси в тази област“, заяви Стоев. Светлан Стоев пожела успех на Словенското председателство, защото по думите му неговият успех ще бъде успех за цяла Европа. В дискусията участваха още посланикът на Словения у нас Анджей Франгеш, Гергана Паси, президент на „ПанЕвропа България“, Торстен Гайслер, ръководител на офиса на фондация „Конрад Аденауер“ в България, директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова и ръководителят на представителството на ЕК в София Цветан Кюланов. Специални гости в дебата бяха стажант-аташетата в МВнР от настоящия 16-и випуск.


Share Follow

Leave A Reply