Два нови варианта на коронавируса бяха регистрирани в страната. Мнозинството от специалистите предупреждават за нова вълна, която ще връхлети здравната ни система през есента. На фона на това обаче процесът по ваксинация беше напълно занемарен. А служебното правителство, което към момента би трябвало да управлява здравната криза, лежи на лаврите на спада на случаите, който обаче по мнението на здравните специалисти се дължи най-вече на имунитета, който сме достигнали по линия на преболедувалите, както и на настъпването на летния сезон. Служебното правителство не смята да поеме отговорността за бавното протичане на процеса по ваксинация и абдикацията да се управлява коронакризата, напротив отговорността тактически беше прехвърлена на Националния ваксинационнен щаб, който с предложение на Министерския съвет от изминалата седмица беше разпуснат и заменен със следната неясна формулировка: „за подпомагане на дейностите по ваксиниране в страната, се създава консултативен съвет по ваксини от експерти с по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност, който да подпомага министъра на здравеопазването“.

снимка: БГНЕС

Както вече неведнъж стана ясно служебното правителство няма за цел да поема отговорност пред обществото, защото това би довело до трупане на негативи на свой гръб, когато дневният ред е за трупането им на чужд. Как обаче тази имиджова политика кореспондира с идиалистичните заявки на новата власт? Дали служебно назначената изпълнителна власт си дава сметка, че действията и бездействията им имат отложен, но неизбежен ефект и неглижирането на пандемията с цел да не си изцапат ръцете, ще бъде пагубно за обществото ни през есента, когато непосилната тежест и отговорност отново ще падне върху медиците. Въпреки това здравната система не просто беше неглижирана през изминалите почти два служебни месеца, тя беше тенденциозно атакувана отново главно по имиджови подбуди без да се мисли за последствията.

снимка: БГНЕС

За капак здравното министерство обяви, че по данните от анализ, възложен от министър Стойчо Кацаров, Националният оперативен щаб не бил „толкова ефективен“. Сравнен с какво не е бил толкова ефективен? И какво морално право има министър Стойчо Кацаров да анализира така тенденциознно работата на колегите си, която и по време, и по интензивност превъзхожда в пъти неговата, което е видимо с просто око, без да е необходим служебно възложен анализ…

снимка: БГНЕС

Без коментар по темата за проблемите в сферата на здравеопазването, държавният глава Румен Радев прескочи директно към проблемите на демокрацията. На форум, посветен на 30-тата годишнина от приемането на новата Конституция, той коментира нуждата от промени във върховния закон по следния начин: „Проектът ми за Конституция е много сериозен и изисква легитимно Народно събрание“. Той очерта и насоките, в които според него е необходима промяна – засилване правата на гражданите; по-ефективна и независима съдебна власт и улеснен достъп на гражданите до правосъдие.

снимка: БГНЕС

Дебат за промени в Конституцията обаче беше отворен по време на 44-то НС, в  него обаче държавният глава и подопечните му партии отказаха да участват. Тук възниква въпросът защо 46-ото НС ще бъде легитимно по критериите на президента, след като 44-то не е било? Нима то не е било избрано от българските граждани? Явно „легитимно“ за президента означава НС, с преобладаващо участие на политически формации, близки до него, които по всяка вероятност споделят идеите му за промяна в Конституцията. В условията на така разбраната „легитимност“, разбира се, дебат изобщо няма да е необходим. А всякакви промени в Конституцията са излишни, ако продължаваме да интерпретираме основните демократични принципи повратно.


Share Follow

Leave A Reply