Беларуски съд лиши от свобода за 14 години бившият кандидат за президент Виктор Бабарико по обвинения в корупция, които той отрича. Решението предизвика остри реакции от Запада, съобщава Reuters. Преди ареста му през юни миналата година социологическите проучвания предполагаха, че 57-годишният Бабарико е основният съперник на Александър Лукашенко преди президентските избори миналия август, за които опозицията твърди, че са фалшифицирани. Лукашенко твърдеше, че има убедителна победа на изборите и нов мандат като президент, предизвиквайки най-големите протести в съвременната история на подкрепяната от Москва бивша съветска република с население от 9,7 милиона. По-късно той отрече обвиненията. Посолството на САЩ в Минск разкритикува решението.

снимка: БГНЕС

„Днес отново бе доказана жестоката бутафория на съдебната система в Беларус … Това показва че режимът на Лукашенко няма да се спре пред нищо, за да запази властта“, заявиха от посолството в „Туитър“. След като на Бабарико бе забранено да се кандидатира и безадържан, Мария Колесникова, една от неговите съюзници, обедини сили с две други жени – Светлана Тихановская и Вероника Цепкало – за да ръководи опозиционната кампания. Сега Колесникова е в затвора, Цепкало е избягал в чужбина, а Тихановская, която се кандидатира срещу Лукашенко и оттогава се очерта като най-видната фигура на опозицията, се опитва да подкопае Лукашенко от съседна Литва.

снимка: БГНЕС

Специалният докладчик на Обединеното кралство поиска от Беларус незабавно да освободи около 530 арестанти, които правозащитните организации считат за „политически затворници“, докато пратеникът на Вашингтон намекна за възможността за допълнителни икономически санкции срещу Минск.Специалният докладчик на ООН Анаис Марин заяви, че над 35 000 души са били произволно задържани през последната година и че страхът от репресии е накарал десетки хиляди беларуси да избягат, за да потърсят убежище в чужбина


Share Follow

Leave A Reply