Имунизационна кампания срещу COVID-19 в ромските махали на Варна започват от общината и РЗИ. На 7 юли ще се проведе акция по ваксиниране в „Максуда“ – на ул. „Петко Напетов“ №12. Всички желаещи, които искат да се ваксинират срещу COVID-19, могат да изберат вида ваксина, която да им бъде приложена. На място ще се издават и ваксинационни сертификати на лицата, при които поставената доза е завършваща ваксинационния курс.

снимка: БГНЕС

Ваксинирането на ромското население е включено в пета фаза на факсиниране, която включва още и туристическия бранш. В изказване от 26 април ромската общност бе конкретно спомената от доц. Кунчев, когато бе решено еднодозовата ваксина на „Янсен“ да се прилага в България. „Мислим, че е редно ваксината на „Янсен“ да се използва при групи, където искаме да постигнем по-бърз ефект – при туристическия бранш, по-трудно достъпни групи, ромско население, правим сметки с имунизационни пунктове, където ще е по-трудно да намерим хората за втора игла“, заяви доц. Кунчев.

снимка: БГНЕС

От заповед, публикувана на 17 май, се разбира, че тепърва здравните власти имат намерение да подходят към тази част от населението, защото в плановете за организацията за първи път са включени здравните медиатори – те са свързващото звено между институциите и жителите на ромските квартали. „Областните управители и кметовете на общини да окажат съдействие на РЗИ за включване на местните здравни медиатори и общественици с цел подпомагане на организацията на ваксинацията на лица от уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот“, е записано в заповедта на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.


Share Follow

Leave A Reply