Андрей Новаков представлява България в ЕП за втори пореден мандат. Той е член на Комисията по бюджетен контрол (CONT) и представлява Европарламента в преговорите за бюджета на ЕС за 2021 г. Освен с работата си по Общия регламент за управление на средствата от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС, той отговаря и за пакета за преодоляване на последиците от COVID кризата REACT-EU. Новаков е координатор в Комисията по регионално развитие (REGI) и участва в още две комисии – Комисията по бюджети (BUDG) и Комисията по транспорт и туризъм (TRAN). Той е и областен координатор на ГЕРБ за област Благоевград.

Какво смятате за критиките на служебното правителство за Плана за възстановяване? Имаше ли критики от страна на Европейската комисия в първоначалния му вариант?

Първо, ще се радвам да видя какъв е новият вариант на Плана, тъй като няма нищо публично, което е най-тревожното в цялата история. Преди това имам увереността да кажа, че Планът за възстановяване беше готов след десетки обществени обсъждания, четири, от които разделени на големи сектори, в които всеки можеше да участва и беше ясно, че и съсловните организации, синдикатите, неправителствените сектори и бизнес организациите можеха да изпратят своите предложения и така Планът отразяваше възгледите на всяка засегната страна. Това, което ме тревожи, е, че единственото, което чувам, е, че има критики към него, но не сме чули нито една такава конкретно. Ако има някакъв проблем с Плана, вече месец и половина някой трябваше да излезе и да каже къде е проблемът, това първо. Второ, предварителната оценка на Европейската комисия, която получихме още през март беше положителна, как изведнъж стана отрицателна. Най-после някой трябва да излезе и да посочи проблемите на този План, как са отстранени, за сметка на какво и тогава можем да водим диалог.

снимка: БГНЕС

Колко пари може да получи България през следващите години от Плана за възстановяване?

Почти 12.5 милиарда са средствата, които България ще получи по този План. Пет месеца след като бъде внесен, ще получим и първите авансови плащания около 1,6 милиона лева, така че всяко бавене коства средства на българската икономика. Не подлагам машинално на критика това, което прави правителството, но очаквам тогава, когато има някаква критика, тя да бъде конкретна. Да излязат и да кажат къде е проблемът щом месец и половина неуморно отстраняват проблеми, нека да видим къде са те, как са ги отстранили и за сметка на какво е. Няма нито едно публично обсъждане какви са му проблемите и кога ще бъде внесен. Надявам се до края на годината България да получи средства по него, защото това не са парите на служебното правителство, а на цяла България, на българския народ, бизнес, образователна система на почти всички сектори в страната.

Европейската комисия
Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

Какво смятате за приемането на еврото в България чрез приемането ни в еврозоната без преходен период, това няма ли да доведе до инфлация?

България свърши много, за да сме част от еврозоната. Това е път, по който вървяхме последните десет години. Много критерии бяха покрити, много работа беше свършена докато се стигне до този момент. Обявяването на конкретна дата без детайли с основание буди тревога и много въпроси. Този проблем, както и много други е някакъв отчетлив почерк на служебното правителство да не обяснява и да не коментира особено тогава, когато става въпрос не за хвърляне на обвинения в пространството, а за комуникация с хората за това, което ги очаква. Надявам се това да бъде другият въпрос, по който да излязат и да кажат ще има ли преходен период, няма ли да има, какво очакват да се случи с цените, това са все въпроси, на които не получаваме отговор.

снимка: informo.bg

Има ли натиск върху България от останалите държави членки на Европейския съюз във връзка с позицията на България към Северна Македония? Как смятате, че би могъл да се реши проблемът между двете съседски държави и Северна Македония да тръгне по пътя на евроинтеграцията?

Ако се доверим на публичната информация, която беше изнесена, доста държави настойчиво са съветвали българската страна как да подходи по отношение на македонския въпрос. Аз считам обаче, че българската гледна точка трябва да бъде приета такава, каквато години наред се отстоява, да е ясно, че България не може да бъде поставяна на колене и да бъдат поставени условия особено тогава, когато всяка седмица от Република Северна Македония се сипе омраза по отношение на България. Ясно трябва да бъде за всички, че България защитава националния си интерес без значение каква е моментната конюнктура. Достатъчно жертви и компромиси сме правили по отношение на Северна Македония, аз съм сигурен, че по отношение на нашите два народа разминавания няма и общата ни история, общата ни култура е нещото, което ни сближава, но няма как единични случаи, които за съжаление явно ръководството на страната ни не предотвратява, да ги подминаваме и това да не окаже влияние на нашето отношение. Северна Македония има да свърши още много работа преди да поеме по пътя на европейското си бъдеще. Знаете колко много свърши България, колко компромиси направи, колко работа беше отметната, за да можем да започнем преговори за членство в Европейския съюз, това трябва да очаква и всяка друга държава.

Какво мислите за тази политическа кампания, която е по-скоро насочена единствено срещу ГЕРБ?

Това е движещата сила на всяка друга партия, която се явява на тези избори. Аз не чувам едно конкретно предложение, една конкретна инициатива или идея. Всички са обединени от това, че се изправят срещу ГЕРБ, срещу най-голямата политическа сила, може би е нормално и естествено. Аз обаче очаквам ГЕРБ отново да бъде първа политическа сила просто защото никога не изневери на себе си и остана близка до хората, и изпълняваше поетите си ангажименти такива, каквито бяха най-важни за страната.


Share Follow

Leave A Reply