„Сметната палата ще проверява спортното министерство“. Това обяви министър Андрей Кузманов на брифинг в министерството. Проверката ще започне още в сряда или четвъртък. Кузманов поясни, че става въпрос за проверка за обществени поръчки за физкултурни салони. На министерството са отпуснати 25 млн. лв. за изграждане и реконструкция на физкултурни салони.

„Това, което констатирахме ние е, че фирмите, които участват в изграждането на тези салони, са със сключени договори през декември 2020 г. Странно е, че едни и същи участници са във фирмите, които изграждат салоните в различни региони у нас т.е човек с две фирми си прави ДЗДД. Съдружниците са едни и същи фирми“, обясни той. В тези договори е записано поетапно плащане, но парите по договорите са изплатени на 100%, подчерта Кузманов. Друго нещо, което прави впечатление е, че при 100% изплащане търговски договори могат да бъдат обезпечени със застраховане, но в деня, когато да подписани договорите, е подписан и анекс към всеки договор който не прикрепя полицата за застраховане, което значи, че ако държавата загуби, няма как да си вземе от застрахователя парите. Това е брутално, заяви Кузманов.

Проверката продължава, но общата стойност на всички 26 договора, които са минала през проверяващите, е за над 21 млн. лв., а парите са отпуснати с решение на Министерския съвет. На брофинга стана ясно още, че проверката в Българския спортен тотализатор продължава. „До момента няма уволнен, докато не се докаже нещо с документи. Тотото продължава да работи с пълна сила”, поясни министърът на младежта и спорта.


Share Follow

Leave A Reply