Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова посети Софийския затвор, арестите на бул. „Г. М. Димитров“, на ул. “М-р Г. Векилски”, както и затворите и арестите в Плевен и във Враца. Oт правосъдното министерство съобщават, че целта на работните посещения бяха срещи с ръководствата на пенитенциарните заведения във връзка с подготовката на изборите на 11 юли. В местата за лишаване от свобода имат право да гласуват задържани лица по реда на НПК, с мярка за неотклонение „задържане под стража“ – обвиняеми и подсъдими, които не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“.

снимка: БГНЕС

Съгласно Изборния кодекс, избирателна секция се образува при наличието на не по-малко от десет избиратели. В София традиционно се разкриват най-много секции – 3 на брой. Към момента само в ареста на „Г.М. Димитров“ имащите право на глас са около 200, във Враца – около 50, в Плевен – около 30.  На място заместник-министър Павлова инспектира помещенията, в които ще се гласува, както и обособените „тъмни стаи“. Бяха докладвани изготвените планове за вътрешна организация, осигуряващи строги правила за придвижване на задържаните лица в деня на изборите. 

снимка: informo

Ресорният заместник-министър констатира, че организацията на изборите в местата за лишаване от свобода е уредена, съгласно решението от 30 май на Централната избирателна комисия за съставяне, обявяване, поправка, отпечатване и публикуване на избирателните списъци за изборите за народни представители на 11 юли. Спазват се указанията и разпорежданията, издадени от главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, с оглед обезпечаване реда и сигурността в затворите и арестите.  Тя получи уверения, че всички, които имат право по закон, ще имат възможност да упражнят правото си на глас, както и че ще бъдат спазени всички изисквания, въведени с противоепидемичните мерки на територията на страната.

 


Share Follow

Leave A Reply