Среща на върха на инициативата „Три морета“ в София. Домакин на двудневното събитие е президентът Румен Радев. Той ще приветства 12 свои колеги от европейски държави между Адриатическо, Балтийско и Черно море, както и делегация от САЩ. Над 400 компании ще участват в съпътстващия бизнес форум. Основната локация на събитията ще е НДК.

снимка: БГНЕС

Инициативата служи като платформа за активно икономическо и инвестиционно партньорство и инструмент за привличане на инвестиции към Централна и Източна Европа в транспортната, енергийната и дигиталната инфраструктура. От миналата година инициативата включва и инвестиционен фонд, чрез който се реализира концепцията за интелигентна свързаност. Интерес за инвестиционно партньорство към „Три морета“ е заявен и от държави извън нейния географски обхват. Сред тях са Япония, Южна Корея, Великобритания и Катар.

снимка: БГНЕС

Освен това се предвижда и разработването и продаването на иновации по целия свят. „Три морета“ е създадена през 2015 година от тогавашните президенти на Хърватия и Полша Колинда Грабар-Китарович и Анджей Дуда с цел привличане на водещи бизнесмени към развитието на Източна Европа. От миналата година инициативата включва и инвестиционен фонд, функциониращ на пазарна основа.


Share Follow

Leave A Reply