Александър Ненков е кандидат-депутат от ГЕРБ/СДС и координатор на ГЕРБ за 23-ти МИР в столицата. С него разговаряхме за протичането на предизборната кампания, предстоящия вот и предизвикателствата пред изцяло машинното гласуване.

снимка: БГНЕС

ГЕРБ-София организира заключителен концерт „По-силни от хаоса“. Разкажете ни повече за събитието?

В мероприятието ще участват всички кандидати от всичките райони в София. Идеята е в края на тази кампания да се съберем и да покажем, че не ни е страх, въпреки репресиите. Въпреки опита на служебното правителство да играе ролята на ветропоказател по какъв начин да бъдат решени изборите с всякакви средства, нас не ни е страх. И с настроение все пак да приключим кампанията. Жалкото на тази кампания е, че аз лично поне не чух нищо смислено. Единственото, което разбрахме е, че на чужд гръб и 100 тояги са малко. Както и че всеки се опита на да се направи на по-голям борец срещу ГЕРБ и това, което сме направили, но нищо по-добро поне на този етап аз не съм чул.

Как ще оцените протичането на предизборната кампания като цяло?

Кампания, в която, когато си несъстоятелен и когато не можеш да покажеш нещо по-добро като идеи, като управление, като някаква програма, използваш на чужд гръб да трупаш някакъв позитив. За всички стана ясно, че ГЕРБ  е основната боксова круша, на която всеки се опитва да се нахвърли. Но аз мисля, че все пак хората не са чак толкова наивни и независимо от всичко оценяват това, което ние сме направили. Безгрешни няма, никога не сме криели и грешките си. Аз мисля, че ГЕРБ през тези години направи много за държавата и винаги сме носели своята отговорност за разлика от всички останали. Например, преди два месеца – вместо да направят правителство, избягаха от тази отговорност, защото да си креслив във Фейсбук и по медиите не е същото като да носиш отговорност и да управляваш. И аз мисля, че това ще стане ясно много скоро. Не бива да се прекалява с тази агресия, защото в един момент ще спрем да бъдем дъвка в устата на т.нар. партии на протестите и ще трябва да предложат нещо на обществото. Призиви като „Гласувайте, за да направим 121 гласа и после ще видите“…Това с „после ще видите“…Аз призовавам хората да гласуват с разум, защото много често в нашата история точно по този начин, вярвайки на хубави обещания или месии, сме правили неведнъж грешки и сме съжалявали.

снимка: БГНЕС

Имате ли притеснение относно машинното гласуване във връзка с протичането на изборния ден и честността на вота?

Разбира се, че имаме. И аз имам един въпрос, на който така и не получих отговор. Кому беше нужно да се противопоставят и ЦИК, и т.нар. партии на протеста да съберат контролните разписки? Според мен беше разумно това, което излезе от машината като резултат, да бъде сверявано с разписките, които са в урната, за да го има този граждански контрол. В момента граждански контрол върху машините няма. Единствените, които имат контрол върху машините, са хората, които пипат по софтуера и които са технически лица. Те обаче се броят на пръстите на едната ми ръка. И не виждам какъв беше проблемът просто да се преброят, за да го има този контрол от гражданите, които са представители на всяка една партия в избирателните комисии. Сега колкото и да седят в секциите всичките представители на партиите, по какъв начин могат те да контролират какво се случва в машината? Това е големият проблем. Ние имаме своите притеснения и няма как да ги нямаме. Това е нещо, което за първи път се прави и мисля, че е доста рисково начинание. Видяхте, че на миналите избори само 24 процента гласуваха с машина при положение, че са имали тази възможност. Това означава, че хората не вярват на тези машини. Но сега напук беше решено да е на 100 процента.

снимка: БГНЕС

Очаквате ли провокации от страна на опонентите Ви в деня за размисъл и в деня на вота?

Не очаквам провокации или нещо подобно. Аз Ви казах какво е нашето притеснение. Големият въпрос е защо да не броим тези контролни разписки. Това е провокация и най-голямото съмнение от там ще дойде. Сигурно ще има технически проблеми, които могат да се случват с машините в самия изборен ден. Има хора, особено възрастни, които казват, че са се колебаели дали да отидат да гласуват. Дори от чисто човешка гледна точка, има хора, които се притесняват да не се изложат. Има го и този момент, но да кажем вече е прието това нещо, много голям зор беше да се приеме такъв текст напук на всичко и на всякаква логика, но времето ще покаже. Дано не се окажем прави. Естествено, в последствие ще преценим дали ще искаме касиране на изборите. Нека да видим как ще протече изборната неделя.

снимка: БГНЕС

Какви са очакванията Ви за 46-то НС? Смятате ли, че този път ще бъде сформирано правителство?

Много интересно е, че партиите, които сега заявяват желание да направят правителство, същите имаха възможност да го направят и преди два месеца. Но решиха да направят нещо по-хитро – да дадат властта на президента, да сформира служебен кабинет, който да играе ролята на бухалка. Тези хора понеже знаят, че не могат да спечелят срещу ГЕРБ, решиха, че по този начин ще спечелят време, в което ГЕРБ да бъде смачкан с компромати, за да може да ерозира доверието към него. Не виждам каква е сега разликата и защо казват – трябва да има правителство или ще има правителството. Слушам и Мая Манолова, и Христо Иванов, и Слави Трифонов, казват, че трябва да има правителство, но каква е разликата с преди три месеца. Просто си отговорете сама на въпроса.


Share Follow

Leave A Reply