Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин проведоха телефонен разговор, съобщиха от прес-службата на Белия дом. „Лидерите похвалиха съвместната работа на техните екипи след срещата на високо равнище между САЩ и Русия, която доведе до единодушно (приемане на резолюция на СС на ООН) за удължаване на трансграничната хуманитарна помощ в Сирия“, се казва в изявлението.

снимка: БГНЕС

Байдън е обсъдил с руския си колега и „продължаващите атаки с използването на вирусите изнудвачи, които са предприемани от хакери, базирани в Русия, и са засегнали САЩ и други страни“. Президентът на САЩ призова Русия да предприеме действия срещу престъпниците, опериращи в киберпространството, и заяви, че е ангажиран с по-нататъшно сътрудничество в противодействие на заплахите, свързани с вирусите за изнудвания. Освен това Байдън каза, че САЩ ще предприемат всички необходими стъпки, за да защитят своите жители и инфраструктура от кибератаки.

снимка: БГНЕС

Според съобщението, „Байдън подчерта, че е решен да продължи да работи заедно за срещу по-широката заплаха, породена от вирусите рекетьори.“ Домакинът на Белия дом също „потвърди отново, че САЩ ще предприемат всички необходими действия, за да защитят своите хора и жизненоважната инфраструктура в лицето на това продължаващо предизвикателство“, се казва в изявлението. Говорителката на Белия дом Джен Псаки каза на брифинг в петък, че телефонният разговор е продължил около час


Share Follow

Leave A Reply