До напрежение и намеса на полиция се стигна в двете секции в Истанбулския квартал „Авджълар“. Там в началото на изборния ден се появиха застъпници от партия – същите, които предизвикаха хаос и спиране на изборния процес на вота през април. Изборният ден в „Авджълар“ започна спокойно, а хората се радваха колко бързо и лесно става гласуването с машини, предава БНР.

снимка: БГНЕС

Опашки нямаше, но напрежението избухна буквално за секунди с пристигането на застъпник на партия, който твърди, че попълването на декларациите за вота извън секцията и то не самостоятелно, е нарушение на закона. Застъпникът на партията беше изведен навън за идентификация от турската полиция. На място беше и представител на консулството, който каза, че той трябва да бъде допуснат. Вътре председателят на СИК не позволи да бъде прекъснат изборния процес.

снимка: БГНЕС

Въпреки това напрежението ескалира и се стигна до призиви да се намеси турската полиция. Застъпници на още две партии наблюдаваха вота от началото на деня. Централна избирателна комисия изпрати писмо с указания до посолството ни в Анкара, че подписът в декларацията ще се полага пред секционните избирателни комисии, но документът може да се попълва извън секцията.


Share Follow

Leave A Reply