„Няма сериозни проблеми с машинното гласуване. Имаме съощения за 8 секции, който имат проблеми с машините. Следва да се преценим ситуацията и да видим дали трябва да се премине на хартиени бюлетини, заяви говорителят на ЦИК.

снимка: БГНЕС

 

По думите му това е в рамките на очакваното, защото и предишни машинни гласувания между 0.5 и 1 процент от устройствата са създавали някакъв технически проблем. „В общи линии машините проработиха, но има локални проблеми“, коментира Томов. Говорителят на ЦИК все още няма информация какви точно са дефектите с машините за гласуване. Затова предстои решение на ЦИК. Той добави, че Комисията се събира в 9.30 часа, ако се наложи, може и по-рано, за да реши как ще продължи гласуването на тези места. Томов посочи, че местата, на които има технически проблеми с машинното гласуване, са: РИК 25 – в три секции, във Варна – в 2 секции, в Бургас – в 2 секции, както и в 26-ти РИК.

снимка: БГНЕС

Сигнализираха за проблем с машините в Русе. Част от устройствата не са били включени навреме. Около 07:15 ч. стана ясно, че 1/4 от 337-те секционни избирателни комисии в града не са се обадили, за да потвърдят старта на изборния ден. Стана ясно, че на местата, където са подавани сигнали, че машините не могат да стартират, техниците са се отзовавали в рамките на 20 минути.  Изборният ден в Пловдив започна с проблеми с машинното гласуване. Устройството в една от избирателните секции блокира. Над 20 души чакаха пред секцията, за да бъде отстранен проблема.

снимка: БГНЕС

„Изборният ден започна нормално. Всички секции имаха необходим кворум, за да функционират. Само в секции имаше проблем с машините, но от фирмата доставчик ги отстраниха. Реагираха навреме и проблемът беше отстранен своевременно. Изборният процес протича нормално”, обясни председателят на 16 РИК Спас Шуменов. Проблеми има и в чужбина. В турския град Бурса не опашките са проблемът, а машините. В една от трите секции с по 2 машини за гласуване едната машина се е счупила след първия гласоподавател. След това и другата машина се развалила, посочва Нова телевизия. Техническо лице от училището, където се намира секцията е отстранило проблема във втората машина. Първата обаче все още е неизправна. Гласоподавател сподели, че е срамота хората да не могат да гласуват и да се бавят по 15-20 минути. Той би препоръчал да се гласува с хартиена бюлетина. Правилата предвиждат, ако и двете машини не могат да бъдат оправени, секцията да бъде затворена за 20 минути. А ако проблемът при поне една от машините не бъде отстранен, вотът трябва да продължи на бюлетини.


Share Follow

Leave A Reply