„Изборните книжа на всички СИК-ове са обработени 100%, но на сайта на ЦИК числото все още не е 100%. Причината е, че всички РИК-ове трябва да донесат изборните си книжа на място в ЦИК, за да се премине към т.нар. повторно въвеждане на резултатите. До този момент не са донесени книжата на София област и Шумен. По отношение на гласуването в чужбина – там резултатите са обработени бързо въпреки по-големия брой секции“. Това каза за БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева

снимка: БГНЕС

„Няма забавяне в чужбина, няма забавяне и за обявяване на резултатите, тъй като в момента, в който сме готови да обявим резултата от гласуването, те ще бъдат публикувани като сто процента“, каза Росица Матева. „Смятам, че се справихме така, както сме се справяли в годините назад и така, както са се справяли други колеги от ЦИК, тъй като вчера към 17.50 ч. бяха обработен всички комисии, а те са близо 800. Разбирам, че на някои места се е наложило да чакат колегите, но в крайна сметка, за да пристигнат документите, те минават през един защитен канал, като в ЦИК се създава временен пункт, в който работят служители на ДАНС, които предават документите, разпечатват ги отиват в информационно обслужване“, посочи още Росица Матева.

снимка: БГНЕС

Тя заяви, че не може да коментира искането за оставка. „Днес сме втори ден след изборите. По закон трябва 4 дни след изборния ден да бъдат обявени резултатите, никога досега не е имало толкова бърза обработка на резултати“, каза говорителят на комисията. От ЦИК уверяват, че ще обявят официалните резултати в срок, а с тях и мандатите за следващия парламент.

По-рано днес от ГЕРБ поискаха оставката на ЦИК заради изборния хаос. Според тях умишлено не е изяснена причината за бавенето на районите избирателни секции, както и липсата на Бойко Рашков да обясни изборната ситуация.


Share Follow

Leave A Reply