Посланикът на Европейския съюз в Скопие Дейвид Гиър заяви в интервю пред European Western Balkans, че европейската перспектива на Македония не е поставена под въпрос след блокадата на България, а точно обратното, но трябва да се намери взаимно приемливо решение на спора между съседните държави.

снимка: ЕПА/БГНЕС

„Разбирам разочарованието в страната от това последно забавяне на началото на преговорите за присъединяване. Хората разбират, че Европейският съюз предлага най-добрите перспективи за просперитет и стабилност, основани на демократични ценности и върховенство на закона. Следователно те искат възможно най-скоро да започнат сериозно преговорите.

В същото време не бива да изпускаме от поглед голямата картина. Първо, перспективата на ЕС за Северна Македония не е под въпрос. Точно обратното. Само през последните няколко седмици чухме голяма и недвусмислена подкрепа за европейската интеграция на страната от европейските лидери както в Брюксел, така и в държавите-членки на ЕС. Мястото на Северна Македония е в ЕС“, заяви дипломатът.

 


Share Follow

Leave A Reply