Изпълнителният директор на „Пирогов“ – проф. Асен Балтов беше отстранен от поста си след проверка на Здравната каса. Новината предизвика множество реакции. Стигна се и до протест в негова подкрепа на медиците в „Пирогов“. Пред informo проф. Балтов коментира ситуацията с отстраняването му от поста.

Смятате ли, че отстраняването Ви е реваншизъм?

Не мога да го определя така, по-скоро е личен реваншизъм. Не от служебното правителство, а от министъра на здравеопазването. Това отношение от моя страна няма къде да се корени. Може би трябва да питате министър Кацаров.

Смятате ли, че тенденциозно се атакуват болниците и членовете на Националния оперативен щаб?

Тенденциозно се атакуват болниците от Националната здравноосигурителна каса и нейния управител проф. Петко Салчев, а другото вече е отношението на министъра и неговите заместници, които вижте какво направиха през последните два месеца. Имаха две основни задачи, които не мисля, че нещо е изпълнено от тях. Първата беше да се засили ваксинационният процес максимално бързо и повече хора да бъдат ваксинирани, което категорично не се случи. Второто беше да се подготвят болниците за евентуална следваща вълна през есента. Не мисля, че някой изобщо е подготвен, като изключим най-големите държавни болници, които имат огромен резерв за 3 месеца консуматив и лекарства, с който да посрещнат вълната.

Нямате нужните предпазни средства?

Не, няма нито ръкавици, нито предпазни маски, нито медикаменти, не е ясно кислородът по какъв начин ще бъде предаван в съответните лечебни заведения. Това всичко все още виси. Това правителство трябва да подготви План и евентуално да види къде какво е необходимо и къде колко легла да се подсигурят. Оказа се, че Планът е направен по начин, по който частните болници не поемат никакъв удар, те се включват на над тъмно червеното ниво, а през останалото време държавните болници отговарят за всички. А според мен следваща вълна на коронавируса ще настъпи много по-рано – към края на август.

снимка: БГНЕС

Казахте, че няма да позволите да се петни Вашето име и името на болницата. Как възнамерявате да се защитите?

Аз имам права. В момента моите права са нарушени. На мен трябва да ми се връчи евентуално заповед за уволнение по чл. 24 от Закона за публичните предприятия – там е записано, че договор се прекратява предсрочно при тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения. Аз нямам нито едно от тези нарушения или системно неизпълнение на служебните задължения. Тоест аз съм невинен до доказване на противното, в случая ме изкарват виновен, аз трябва да доказвам, че съм невинен.

снимка: „Фейсбук“

Вие оставете ли действащ директор на болницата?

Все още съм действащ директор на болницата, няма промяна в Търговския регистър. Аз до този момент не съм подписвал никакви документи, които да водят към смяна на моята позиция.


Share Follow

Leave A Reply