ДАНС започва проверки по барове и ресторанти за наличието на антитерористични планове. Оказва се, че собствениците трябвало да изготвят такива още преди 4 години. Заведенията са приравнени към гари, летища и национални стадиони заради изискването да имат антитерористични планове. Според наредба, приета от Министерския съвет през 2017 година обаче, всяко заведение с капацитет над 200 места, трябва да има антитерористичен план. Мотивите – заплахите в последните години и нуждата от изработване на механизми за превенция по отношение на местата с голяма концентрация на хора.

Снимка: БГНЕС

Според собствениците обаче това е още една допълнителна административна тежест, която те не приемат.„Ние не сме бизнес, който е изграден да изготви антитерористични планове. Нашата задача е да получите по-вкусна храна и да си тръгнете с усмивка”, каза Пламен Петров, зам.-председател на Българска асоциация на заведенията пред Нова телевизия. От Българска асоциация на заведенията са поискали среща с ДАНС и МВР. Надяват се на диалог и разбиране за отпадане на изискването сами да си пишат антитерористичните планове.


Share Follow

Leave A Reply