„В последните три дена, върху господин Василев беше излята уникална помия от различни посоки, изписаха се всякакви неща от медиите.“ Това заявиха от ИТН на пресконференция. „Ако бяхме получили подкрепа, това щеше да бъде най-реформаторският кабинет в българския преход, правителство с ДНК на бъдещето.“ Това заяви Николай Василев, чиято номинация за премиер беше оттеглена в четвъртък от ИТН.

Николай Василев
снимка: БГНЕС

Той заяви, че е равноотдалечен от всички. „Една от критиките към мен е, че не съм ново лице – това е вярно, но ако беше посочен човек без опит, щяха да има други крититки“, заяви той. По думите му критиките, че е от НДСВ не го обиждат, а по отношение на твърденията, че е зависим от ДПС, той заяви, че е единственият политик уволнил Делян Пеевски. „Не съм зависим нито от ДПС, нито от задкулисие. Били сме в коалиция с ДПС, защото тогава това гарантираше влизането на България в ЕС. Този кабинет няма нищо общо с НДСВ, освен мен. Озадачен и разочарован съм от критиките от десния сектор – считам това за приятелски огън, по-голям реформатор съм от много хора наричащи себе си десни“, каза още Василев.

Той спомена и някои от основите ценности и приоритети, които е бил готов да отстоява като евентуален премиер – Западна ориентация на страната, върховенство на закона, свобода на медиите и свобода за бизнеса. „В понеделник Слави Трифонов прочете 14 приоритета. Вие бяхте прави, че това не са всички. В този документ има около 300 приоритета. Документът трябва да се гледа в неговата цялост като идеология и платформа“, каза Василев. Той обясни и за кандидатите за министри. „Те бяха съвместно подбрани и излъчени от ръководството на партията, от Слави Трифонов и от мен като потенциален премиер. Никакви чужди посолства не са имали отношение към това”, каза Василев. Според него в момента ситуацията в страната е „драматична, защото разходите към момента са над 43% и вървим към 50%”. „Това са нечувано високи разходи като процент от БВП в историята на България”, каза Василев.

„Наша отговорност е да предложим кабинет и няма да влизаме в разговори за постове“, заяви Филип Станев. Относно лидерската позиция от ИТН заявиха, че не е задължително лидерът на партията да бъде премиер. Крайно време е България да сложи край на “месианшината”, крайно време е да не се фиксираме върху една личност“, заяви Филип Станев.


Share Follow

Leave A Reply