Здравният министър в служебното правителство Стойчо Кацаров коментира казуса „Пирогов“. „Директорът на болницата носи отговорност и той я понесе. Защото това са 402 случая. Как се прави услуга с парите на другите?“, посочи Кацаров пред Нова телевизия.

„Разбрах, че съм бил лекуван по пътека с диагноза цироза месец след контролния ми преглед. На 1 март поисках копие на документацията от „Пирогов”. Не съм лежал в болницата, не са ми давани никакви лекарства. Всичко написано от лечебното заведение е фалшиво. В документите, в които се твърди, че съм информиран за източника на плащане, подписът ми е фалшифициран”, каза той.

 

До създалото се напрежение се стигна, след като преди дни от Здравното министерство обявиха, че освобождават проф. Асен Балтов от поста директор на болницата. Причината – проверка на НЗОК, която е установила редица нарушения за над 1 млн. лв. От ведомството обявиха, че над 400 „фиктивни“ пациенти са се лекували в болницата със сгрешени диагнози. Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че и той е един от тях. Медиците от „Пирогов“ излязоха на протест няколко поредни сутрини в подкрепа на отстранения директор на болницата – проф. Асен Балтов. А той от своя страна отрече да е имало нарушения и обяви, че ще обжалват. Лекарят на Кацаров, пък, отрече да е поставял фалшива диагноза на министъра.

снимка: БГНЕС

„Аз не мога да отида по свое желание на лекар, мога да отида на контролен преглед, когато съм повикан. Аз отидох на 23 януари. Защо, ако някой иска да ми прави услуга, не ме вика в едномесечния срок, в който имам право безплатно да го получа, а ме вика 10 дни по-късно“, коментира Кацаров.

През изминалата седмица доц. Петър Атанасов – началник на вътрешното отделение и на COVID отделението в „Пирогов“, обясни, че здравният министър д-р Стойчо Кацаров е бил лекуван по клиничната пътека за цироза, за да не плаща скъпи изследвания. Работната му диагноза е била „остра или подостра чернодробна недостатъчност“. Тогава той уточни, че става въпрос за втората хоспитализация на Стойчо Кацаров, който е бил лекуван от евентуални усложнения от COVID-19. “Първата хоспитализация беше едно сериозно изпитание и борба за живота му“, обясни още той.

И призна – при втория прием на Кацаров в „Пирогов“, той не е спал в болницата – „Пуснал съм го да е приходящ“, каза още Атанасов. „Направил съм изключение, защото е Стойчо, направил съм го като за брат, а той се оказа Павлик Морозов, продаде ме за дребни политически дивиднти“, допълни той, като беше категоричен, че се е грижил за Кацаров, тъй като са семейни приятели.


Share Follow

Leave A Reply