Нов транш от компанията Пфайзер/Бионтех, състоящ се от 662 220 дози ваксина срещу ковид, пристига днес на букурещкото летище Отопени, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на Националния комитет за координация на ваксинационните дейности. Дозите ще бъдат депозирани в Националния складов център, а в следващия период ще бъдат разпределени в съществуващите регионални центрове. Транспортът се осигурява от фирмата производител. До момента Румъния е получила 16 596 629 дози ваксина, произведена от компанията Пфайзер, а 7 269 098 дози са били използвани за имунизация на населението.

снимка: БГНЕС

Националният комитет за координация на ваксинацията съобщи още, че през последното денонощие са били поставени 8063 дози ваксина на производителите Пфайзер, Модерна, АстраЗенека и Джонсън и Джонсън, съобщава Аджерпрес. От тях 4591 са били първа доза, а 3472 – втора доза от ваксината. От 27 декември 2020 г., когато започна ваксинационната кампания в Румъния, са били поставени 9 220 596 дози ваксина на 4 877 205 души, като 4 719 068 са завършили ваксинационния цикъл. От началото на кампанията са регистрирани 16 727 странични реакции на ваксините, като през последното денонощие е регистрирана само една, предаде БТА.

снимка: БГНЕС

Министърката на здравеопазването Йоана Михаила заяви снощи пред телевизия Диджи 24, че четвъртата вълна на пандемията от КОВИД-19 ще бъде „вълната на неваксинираните“, съобщава още Аджерпрес. По думите на министърката под един процент от имунизираните са се заразили с вируса. „Подготвяме се за четвъртата вълна още от края на третата“, каза Йоана Михаила. Тя отново призова хората да се ваксинират, дори и тези, които са преболедували, като посочи, че така няма риск да развият тежка форма на КОВИД-19, дори от варианта Делта. „Тази четвърта вълна ще бъде фактически вълна на неваксинираните, те ще бъдат основните засегнати“, каза румънската министърка на здравеопазването.


Share Follow

Leave A Reply