„Следенето на политици и журналисти чрез софтуер е напълно неприемливо“, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Чехия, цитирана от РИА Новости. „Трябва да се провери, но ако е вярно, това е напълно неприемливо“ – отговори тя на въпрос относно тази информация. По-рано Financial Times, позовавайки се на свои източници, съобщава, че зловредният софтуер на Pegasus на израелската компания NSO Group се използва от разузнавателните служби и правителствата от години за събиране на данни от смартфоните на физически лица. Програмата може да има достъп до данни в облака, например до пълната история на местоположението на човек, архивирани съобщения и снимки. Фирмата заяви, че програмата се продава само на отговорни правителства за предотвратяване на терористични атаки и престъпления.

снимка: БГНЕС

В неделя беше съобщено, че софтуерът на израелската фирма NSO Group, използван от специалните служби за проследяване на престъпници и терористи, е използван за шпиониране на активисти, журналисти и опозиционни лидери по целия свят, следва от разследване на медиите, включително Washington Post. Отбелязва се, че организациите с нестопанска цел Forbidden Stories и Amnesty International са получили достъп до списък, съставен през 2016 г. с над 50 хиляди телефонни номера, избрани от клиенти на NSO за потенциално наблюдение. След това тези две неправителствени организации са предали данните на медиите, които са започнали съвместно разследване и са анализирали списъка.

снимка: БГНЕС

Списъкът с номера не включва имената на собствениците на телефоните, но журналистите са успели да идентифицират повече от хиляда души в списъка от повече от 50 държави. Те включват членове на арабските кралски семейства, 65 бизнесмени, 85 правозащитници, 189 журналисти и над 600 политици и служители, включително министри, дипломати и военни. Сред тях е имало и номера на някои държавни глави и министър-председатели.


Share Follow

Leave A Reply