„Ако ВСС не освободи предсрочно Иван Гешев, парламентът трябва да се заеме с темата“, това каза по бТВ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Снимка: БГНЕС

„Това би могла да направи Комисията по правни въпроси или временно, специално излъчена комисия, която в предмета на правомощията на парламента да изследва прилагането на закона от Прокуратурата, противодействието на престъпността и наказателната политика, като тя зададе въпроси, а за това могат да се използват сигнали и постъпила информация“, даде за пример той. Министърът подчерта, че отговорността е в ръцете на ВСС и изрази надежда, членовете на Пленума да покажат самостоятелност. Янаки Стоилов припомни и мотивите, с които внесе искането за предсрочно освобождаване на Гешев от поста на главен прокурор. А именно: тежко нарушение на служебните задължения, неизпълнението им и извършването на действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

снимка: висш съдебе съвет

„Ще представя мотивите на заседанието на ВСС. Те са изведени от информацията, която е предоставил министърът на вътрешните работи. Става дума за действия, които в редица случаи се разминават с изискването за непредубеденост и безпристрастност. За това, че липсва единен критерий, когато трябва да се оценяват действия на хора, които се намират по високите етажи на властта“, уточни правосъдният министър. Янаки Стоилов отрече искането за отстраняване на Гешев да е свързано с опити за яхване на вълната на общественото мнение.


Share Follow

Leave A Reply