Ресторантьори се обявиха против оставането на д-р Стойчо Кацаров на поста министър на здравеопазването. С „Националния план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2″ нашият бранш се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация“, се казва в позиция на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Снимка: БГНЕС

Според тях планът за справяне с пандемията е „безумен“, а с него се предвижда като първа по ред мярка затваряне на заведенията – кафенета, ресторанти и нощни заведения. „При положение, че 12 седмици след като в България отвориха нощните заведения /първи в Европа/, заболеваемостта не само не се повиши и за миг, а спадна над 20 пъти! Което ясно показва, че не в заведенията е проблемът с разпространението“, се казва още в позицията.

снимка: БГНЕС

„Превенцията от разпространението на вируса, средствата и мерките за опазване на общественото здраве, освен лична отговорност, следва сериозно и отговорно да се превърнат в държавна политика“, смятат още от бранша. Според тях „представеният от служебния министър Кацаров „план“ е олицетворение на липсата на държавнически подход, загриженост и мисъл за всички хора“ От сдружението смятат, че отново целият проблем и отговорност за вирусна епидемия се прехвълят върху заетите стотици хиляди в техния бранш. „Изборът на всеки човек да се ваксинира или не, безспорно е личен, но липсата на разяснителна кампания, стимули за ваксинация и като цяло държавна политика за достигане високи нива на ваксинационно покритие, прави този личен избор труден за повечето български граждани“, се казва още в позицията.

снимка: БГНЕС

„В недомисления „план“ на служебния министър Кацаров се предвижда затваряне на заведенията като първа стъпка при новата вълна. Тук дори не поставяме под въпрос настъпването й – редица европейски държави вече са в подем на заразяването с новите варианти и България няма да остане „остров в морето на вируса“. И както написахме и преди, вече е ясно, че това е само имитация на „мерки“ на гърба на заведенията. Недоумение в плана буди и изискването в допълнителните му обяснения, където се говори, че ще могат да работят заведения само със 100% васкиниран персонал и със 100% ваксинирани клиенти, което пак е дискриминация спрямо заведенията – кафенета, ресторанти и нощни клубове“, възмущават се от бранша. И определят решението като дискриминация.  „Отново настояваме, както и по-рано през тази година по време на втората вълна, за равно третиране на всички сектори на българската икономика. Ако дадени правила ще влизат в сила за едни, то те трябва да важат за всички“, пише в позицията им.


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: МЗ: Националният план за справяне с пандемията дава ясна предвидимост

Leave A Reply