Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията се противопоставят срещу оставането на поста на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Повод за позицията на СЗБ и БАЗ е обявеният от здравното министерство „Национален план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2“ – безумен „план“, който предвижда като първа по ред мярка затваряне на заведенията – кафенета, ресторанти и нощни заведения, съобщиха от двете браншови организации.

снимка: БГНЕС

Те обвиняват здравното министерство, че не са изпълнили плановете си да подпомогнат бизнеса. „Г-н Кацаров, вчера изрекохте лъжа! В представената от Вас позиция се твърди, че „Планът включва и автоматично стартиране на програмите за социално подпомагане и подкрепа за бизнеса.“ – абсолютна лъжа! Нито думичка за подкрепа за бизнеса ни няма в плана ви!“ се казва в позицията на БАЗ и СЗБ.

Снимка: БГНЕС

Според тях затворените заведения никъде по света не са спасили нито един човешки живот, още по-малко в България. Ограничаването в работния процес на бизнесите е с цел забавяне на разпространението, за да може здравната система да се подготви за евентуална нова вълна. Така че впрегнете всичките си усилия в това направление, защото времето е най-ценното, с което разполагате. Но не и ние! Нашето време изтече, няма какво да губим. Няма да позволим повече дискриминация!

Те твърдо заявяват, че ще поискат оставката на всеки, които спомене затваряне заради вирус, за който има ваксина.  „След като дойдохте в МЗ с лозунга за почтеност и прозрачност, който ние аплодираме, как точно изведнъж станахте диктатор, който иска да налага дискриминация? Превърнахте се в репресивен орган! Властта не ви влияе добре!

СЗБ и БАЗ завършват позицията си с покана към здравният министър за среща, за да обясни мерките, които ще налага при повишаване на случаите на коронавирус и с какви мотиви и основания ще се случва това.


Share Follow

Leave A Reply