„Търсим начин как да подобрим или да продължим добрите практики чрез честен и открит подход, да се търси как да се подпомогне бизнеса и икономиката с нови технологии.“ Това каза служебният премиер Стефан Янев на изслушване пред депутатите за състоянието на държавния бюджет.

Снимка: БГНЕС

„Министерството на финансите направи преглед на състоянието на държавния бюджет и необходимостта от неговото ревизиране. Стана ясно, че през месец май състоянието е притеснително. Голяма част държавния бюджет е била изразходва още първите 4 месеца от година. Така възможностите за допълнителни разходи бяха изчерпани“, заяви премиерът. По думите на Янев, за да се осигурят средства за мерките за бизнеса е било нужно преструктуриране на бюджета. „Установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата“, каза още той. Стефан Янев допълни, че от направеният анализ на дейността на НАП става ясно, че фирмите, които са получени публични средства от обществени поръчки и плащания по програми на държавата са с установена силна концентрация на публичните средства. През 2020 г. държавата е изплатила на частни фирми 15,8 млрд. лева, от които 3,4 млрд. лева са платени само на 7 фирми, като е започната проверка на тези фирми и техните подизпълнители.

снимка: БГНЕС

Премиерът припомни, че голяма част от държавните пари е била изразходена и за т. нар. „инхаус“ поръчки. Рекордьор в това отношение е Агенция „Пътна инфраструктура“, която е възложила дейности за 2,4 млрд. лева на 55 частни компании и 3,4 млрд. лева на дружество „Автомагистрали“ без то да има необходимия капацитет да извършва тези дейности. В по-късно поръчките са били възлагани на подизпълнители по непрозрачен начин.


Share Follow

Leave A Reply