До дни на Терминал 2 на столичното летище ще отвори врати COVID-19 лаборатория. Всички преминаващи ще могат да направят PCR, бърз антигенен тест и други изследвания на конкурентни цени. За удобство на пътниците преди тяхното пътуване PCR тестът ще бъде готов в рамките на 2 часа, а антигенният – за 20 мин, съобщи концесионерът на Летище София – „СОФ Кънект“. Концесионерът посочва, че то е сертифицирано от Международния съвет на летищата (ACI World и ACI Europe) с най-високата степен за работа в условия на коронавирус.
През септември пък ще започне монтажът на иновативните мебелни модули с интегрирани станции за зареждане на мобилни устройства. Изненада за най-малките посетители на летището са безопасните и модерни детски кътове, по които се работи усилено. В следващите дни ще бъдат инсталирани и автомати за храни и напитки. В разгара на лятото от магазините на Летище София ще могат да се купуват студени напитки и в зоната за получаване на багаж. Пътниците ще се възползват от нови предложения в магазините и заведенията за хранене.

снимка: БГНЕС

А за повишаване на пътническия комфорт са предприети конкретни действия за подобряване на хигиенните условия в санитарните помещения. Всички те ще имат изцяло нов дизайн и ще предлагат безконтактно обсужване на вода, сапун и дезинфектант във връзка с изискванията, наложени от пандемията. В процес е ремонтът на тоалетните, който се извършва поетапно, за да не затруднява пътуващите.

снимка: БГНЕС

В ход е и подмяна на компрометирания асфалт на пистите. Работи се по модерна технология за отстраняването на наслоения от гумите (колесниците) на кацащите самолети, важна предпоставка за по-добър спирачен път на мокра писта. Такъв тип почистване с грижа към околната среда се прави за първи път. Завършена е новата маркировка на пистата, перона и стоянките.


Share Follow

Leave A Reply