“След всяко изказване за затваряне на заведенията и как ние сме най-големите разпространители на вируса, следва вълна от напуснали служители и спад в оборота. Служебното министерството на здравеопазването продължава целенасочената война срещу българския бизнес и конкретно сектора със заведения”. Това написаха от БАЗ и СЗБ във “Фейсбук” във връзка с изказването на заместник-министърът на здравеопазването, който по-рано каза, че навлизаме в оранжевата зона и ще се въведат мерки спрямо Плана на МЗ.

Снимка: БГНЕС

Според Асоциацията на заведенията всяко подобно изказване води до напускане на служители и вместо да се решава този проблем МЗ задълбочава с изказванията си. Те напомнят думите на здравният министър Стойчо Кацаров по отношение на вируса, преди да заеме поста. “В интервю за ТВ7/8 от 14.09.2020 г. той заявява, че „въздушно-капковите зарази няма как да бъдат спрени, просто трябва да се изчака около половината от хората да изградят имунитет, както се е случвало много пъти в историята“. Д-р Кацаров подчертава, че повечето маски, които хората носят, не спират вируса и допълва, че според него вероятно половината хоспитализирани, не са били за болница”.

Снимка: БГНЕС

Преди това, в участие от 28.02.2020 г. в Нова ТВ той заявява, че „процентът на починали от новия китайски вирус, е като при останалите щамове. Даже някои от предишните епидемии са били с по-висока смъртност. Свинският и птичият грип бяха много по-опасни, но нямаше такава паника”, казва тогава Кацаров.

снимка: БГНЕС

“Желаем да подчертаем, че подобни изказвания и разнопосочни послания, които идваха в разгара на пандемията, разколебаха много хора по отношение на опасността от вируса и необходимостта от ваксинация.
Вече в качеството си на министър на 21.06.2021 г. той заявява пред ТВ7/8: „Единственото средство, което е дало рязък резултат и спад в заразяването и смъртността са ваксините. Нито маските, нито дистанцията имат такъв видим ефект върху разпространението на вируса“. Да, но това изказване си остана само на думи! Ваксинацията на българските граждани продължава да върви мудно и с недоверие, за което основна вина носят подобни изявления. А се планира битката срещу COVID-19 в т.нар. “Национален план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2″ да се води основно с ограничаване работата и затваряне на заведенията. Отново напомняме, че ние вече остро възразихме срещу този „план“ и подчертаваме, че той не е обсъждан с нас. В него липсва повсеместна ваксинационна държавна политика, а нашия бранш се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация! Пак казваме – ваксинацията не може да е отговорност на бизнеса!” казват от БАЗ и СЗБ.

снимка: БГНЕС

Според тях „планът“ предвижда локални затваряния по места, което лишава бизнеса от възможност да използва обезщетения. Програми за такива, така или иначе, към момента не са налични, въпреки заявлението на министър Кацаров от трибуната на Парламента, че такива се очаква да има тази седмица.

снимка: Pixabay

Въпреки малкото време, което остава на служебното правителство, те поискаха оставката на здравният министър и допълват, “нека заеме поста някой, който знае какво прави и може да създаде разумна и балансирана стратегия за контролиране разпространението на COVID-19 и ефектът, който има това върху бизнеса”.


Share Follow

Leave A Reply