„Министрите ни са избрани по експертиза, те са наясно с проблемите и как трябва да бъдат решени. Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов пред бТВ по повод проведените вчера срещи с „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и БСП и представянето на състава на проектокабинета на „Има такъв народ“.

„Представихме кабинета заедно с всеки един кандидат за министър. Ние ги поканихме, за да им представим проектокабинет. Нямаше разговори по състава. Темата със споразумението е доста преекспонирана и се ползва от колеги, когато няма какво да кажат. Експертните ни срещи по теми бяха определени от партньорите, където искаха да се изясни какво предлагаме. Те са наясно с приоритетите и по повечето сме на едно мнение. Искането за споразумение звучи като „няма какво да кажа“, при положение, че всичко е ясно“, посочи Йорданов.

снимка: БГНЕС

„Не разбирам каква инсценировка вижда Христо Иванов в организираните срещи. В ДБ всеки човек има собствено мнение и всеки изразява различно мнение от останалите. Дали са изгорени мостовете между ИТН и ДБ ще се разбере при гласуването“, каза той. Йорданов допълни, че „много съвпадения по приоритетите и след всички тези съвпадения не мога да си обясня някои изказвания“.

снимка: БГНЕС

Йорданов заяви, че срещата с ДПС е имало чисто опазнавателен характер. „Ясно беше декларирано, че ние не искаме помощ от тях. Тези срещи бяха добро възпитание от наша страна. Поканихме всички, представихме им нашите възгледи и продължихме с хората, които предпочитаме да са наши партньори. Ние нямаме общи контакти и цели с ДПС. Нямаме желание на правим коалиция, консултации или експертни групи. В крайна сметка те бяха част от модела, който управляваше. Ще помоля всички, когато кажат, че при нас има ДПС, да им предадете, че говорят глупости. Не е нормално без доказателства да се тиражират слухове“, заяви Йорданов. „Слави е лидер на тази партия. Има ясно профилиране по сектори при нас. Против това сме да се слагат политици на позиции, на които трябва да има експерти. Така беше при ГЕРБ. Естествено, че предложеният състав за Министерски съвет беше одобрен от парламентарната група“, посочи Йорданов.

снимка: БГНЕС

По думите му Николай Василев не е участвал при определяне на кабинета. „Той е прекрасен финансист и икономист, но ни помага с експертиза. Той няма функция да реди кабинет“, уточни той. „Парламентът и кабинетът трябва да работят в синхрон. Парламентът е с по-голямата тежест. Все още няма да ви кажа кога ще внесем кабинета при президента. Имаме решение, но няма да го кажа“, заяви Йорданов. Според него отговорността за липсата на кабинет ще е изцяло на тези, които няма да подкрепят кабинета, защото са водени разговори и са постигнали съгласие за целите и средствата. В страната трябва да се правят неща, за да се измъкне пот този гербаджийски модел, в който беше. Ние влязохме отстрани в цялата тази задкулисна договорка. Това е проблемът. Ние не участваме в договорки. Всички там са някакви бивши, без нас. Ние не участваме в тази игра и няма да участваме“, заяви той.


Share Follow

Leave A Reply