Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC) представи в понеделник резултати от свое проучване за изменението на климата, показващи, че някои ефекти от изменението на климата, като топене на ледените шапки и повишаване на морското равнище, могат да бъдат необратими. „Днешният доклад е червен код за човечеството“, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, предава БНР.

снимка: БГНЕС

Докладът на IPCC показва, че глобалното затопляне се развива по-бързо, отколкото бяха досегашните опасенията, и че човечеството е почти изцяло виновно за това. Проучването, спонсорирано от ООН, също така посочва, че „само бързи, стремителни и продължителни“ съкращения на емисиите на парникови газове могат да помогнат на света да не надхвърли целта за повишаване на температурата с 1,5 до 2,0 градуса по Целзий. Освен това държавите ще трябва да ускорят усилията си за достигане на нулеви и дори отрицателни емисии, се отбелязва в доклада. В проучването се посочва, че планетата Земя се е затоплила с 1,1 градуса по Целзий в сравнение със средното ниво за периода от 1850 до 1900 година, като се прогнозира, че светът ще надхвърли горепосочената си цел (за затопляне с 1,5-2,0 °C) някъде между 2030 и 2035 година.

снимка: БГНЕС

Това е едва шестият изчерпателен доклад на Междуправителствената група по изменението на климата към ООН в над 30-годишната история на IPCC. 200-те автори на доклада са оценили 14 000 отделни проучвания, за да предоставят обобщения климатичен доклад, като ключовите констатации в него са одобрени от делегациите на 195 държави. Докладът идва по-малко от три месеца преди ключовата среща за климата в Глазгоу, известна като COP26. „Ако обединим силите си сега, можем да предотвратим климатичната катастрофа. Но, както става ясно от днешния доклад, няма време за забавяне и няма място за оправдания. Разчитам на правителствените лидери и всички заинтересовани страни да гарантират успех на COP26“, каза още Гутериш.


Share Follow

Leave A Reply