„Слави Трифонов не може да оттегли проектокабинета на „Има такъв народ“, но кандидатът за министър-председател може да оттегли своето съгласие- декларация, с която казва, че иска да встъпи в процедурата за избиране на Министерски съвет. При връчването му на проучвателния мандат, той е подписал такава декларация, че се кандидатира от името на ИТН за кандидат премиер“.
Това заяви проф. д-р Пламен Киров, който е ръководител на катедрата по Конституционноправни науки в Юридически факултет на Софийски университет, преподавател по Конституционно право и Избирателни системи и процедури в специалност Право, пред Информо.

Според проф. Киров проблем представлява указа на президента, който по начало са стабилни актове, но никой не може да стане министър-председател въпреки неговата воля. „Ако приемем, че трябва да бъде проведена парламентарна процедура по гласуване на министерски съвет, разбира се, първо се гласува за министър-председател и след това за останалите министри, тогава сме изправени пред една реална хипотеза парламентарните групи на БСП, ГЕРБ и ДПС да вземат да гласуват и да изберат Пламен Николов въпреки волята му. Преди да е гласувано, Пламен Николов може да се оттегли съгласието“, заяви проф. Пламен Киров. Той обясни още, че при тази ситуация няма как да се пристъпи към гласуване. Въпросът е какво правим с указа, които е стабилен акт, не може да бъде отменен. „Но пък този указ няма предмет, защото няма кандидат за министър-председател, как да има указ, който да казва на Народното събрание изберете министър-председател“, заяви още проф. Киров.

снимка: БГНЕС

Според проф. Киров президентът не би следвало с указ да представя на народното събрание за гласуване новото правителство, а трябва да бъде с обръщение към парламента. „Обръщението е политически акт, докато указа е юридически акт. Когато президентът с указ представя кандидата за премиер на Народното събрание, той става участник в процедурата, която е парламентарна. Цялата конституционна функция на президента по член 99 не е да определя кой ще бъде кандидат, тъй като това се определя от партията. Президентът просто съдейства в процедурата да бъде гласувано в Народното събрание. Той няма решаваща роля във формирането на правителство и за това не би трябвало с указ да представя. За съжаление така тръгна от президента Плевнелиев като навсякъде слагаше укази, даже имаше случай, в който отмени свой указ, което е прецедент“, каза още за Информо проф. Пламен Киров.


Share Follow

Leave A Reply