Новината на вчерашния ден не беше нито, че проектокабинетът на ИТН няма да бъде предложен за гласуване, нито, че кандидат премиерът на партията оттегли кандидатурата си. Във вчерашния ден Слави Трифонов направи нещо за първи път и то не е, че говори на живо. Той разкри реалните си планове, като заедно със заявката, че отиваме на нови избори, обяви, че ИТН ще подкрепят Румен Радев на президентския вот, който по всяка логика ще се проведе заедно с поредните нови избори.

снимка: БГНЕС

Въпреки че от “Има такъв народ” си дадоха вид, че не харесват някои от назначените от президента министри в служебното правителство, въпреки че президентът рязко смени тона към партията на Трифонов в последните няколко седмици, Трифонов вместо да издигне свой кандидат, реши да подкрепи Радев.

снимка: БГНЕС

“Има такъв народ” решиха да се залепят за Радев, за да “откраднат” от неговия електорат на избори две в едно, като по този начин рязко увеличат подкрепата си и съответно присъствието си в Народното събрание. Останалите партии, които гравитират около Радев, т.нар “партии на протеста” и БСП, вече бяха обявени за предатели, егоисти, които са довели страната до нови избори, действащи в полза на т.нар статукво, въпреки огромните усилия на ИТН да съставят кабинет, макар и компрометиран с лица като Петър Илиев. Тоест те би трябвало да бъдат маргинализирани в тази си нова роля, отредена им от ИТН и Радев.

По този начин предизборната кампания на президента Румен Радев за втори мандат премина в нов заключителен етап, подкрепен от столетницата и най-голямата парламентарна група в 46-ото НС. Ето как се изясни и въпросът защо БСП бяха толкова сговорчиви към партията на Трифонов.

снимка: БГНЕС

Целият този политически цирк, който беше набързо разигран в последния точно един месец, излиза е бил прецизно режисиран от съветниците на Радев и с помощта на сценаристите на Слави. На публиката й остава да продължи да ръкопляска и тихо да се възмущава, защото способността на т. нар. “суверен” да взема решения за съдбата си е с изтекла давност. На този етап никой не се коалира, защото вече всичко е калкулирано, за да излязат сметките на президента за нов мандат, а ИТН да управлява “както си иска”.


Share Follow

Leave A Reply