„Работна група на Министерството на икономиката извърши проверка на язовирите, от която стана ясно, че 33 язовира са в най-тежко състояние, с най-голям потенциален лош ефект върху съседните селища са установени от е установила“, това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на заседанието на парламентарен контрол.

снимка: БГНЕС

„От тези 33 нито един не попада в топ десет завършени язовири, в осемнадесетте – почти завършени, а 11 от тези 33 опасни опасни язовира даже не са възложени за обследване, 18 язовира са с приключили ремонти, но в процес на завършване на документацията, 104 са с някаква ремонтна дейност, 83 са в процес на обследване, 52 са с прекратени договори и веднага държава губи 3,3 млн. лева. Защо са прекратени не е ясно“, каза министърът.

снимка: БГНЕС

Кирил Петков припомни, че 582 млн. лева са преведени към фирма „Монтажи“, която трябва да ремонтира язовирите. И допълни, че досега има само десет завършени съоръжения, от които половината са пълни и те са предоставени на предприятието, което трябва да ги обслужва. Пеков допълни, че по време на проверка на договорите на фирмата е установена концентрация на 6 – 7 фирми, в които е нямало обществена поръчка или търг, просто са избрани по някаква формула и са дадени на тези компании. Той напомни, че цените, по които ДКК е платила на „Монтажи“, са два пъти по пазарните цени на бетона и пет пъти пазарните цени на транспорта. Петков заяви, че „около 200 млн. лева пари на данъкоплатците са изхвърлени, реално на тези цени ние сме надплатили с 200 млн. лева за тези дейности“.

„Надяваме се другата седмица да го видим като нов изпълнителен директор. Ако това стане факт, ще имаме независим човек, който ще обследва всички действия на „Монтажи“, защото дружеството е било голямата схема, където не само язовирите, а и правителственият комплекс се случва също с едно голямо предплащане“, каза Петков.


Share Follow

Leave A Reply