„На 10 200 души са съставени предупредителни протоколи по изборите, за тях е имало предварителна информация, че подготвят действия“, това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на депутата Георги Кадиев за мерки и действия на МВР за провеждане на честни избори и противодействие на купения и корпоративен вот.

Снимка: БГНЕС

„За всеки един от тези 10 200 случаи, предварително е получена информация, че конкретно лице се подготвя да предприема действия свързани с политическите права на гражданите, т.е. да мотивират да се гласува за една или за друга партия“, заяви още Бойко Рашков.

снимка: БГНЕС

По думите му в сравнение с предходните избори на 4 април в десетки пъти се е увеличил броят на образуваните или започнали досъдебни производства във връзка с някои от съставите за престъпление против политическите права на гражданите. „Става въпрос за 93 наказателни производства за разлика от тези, които са десетина през април“, заяви още Рашков.

Министърът на вътрешните коментира и дипломата на главния прокурор Иван Гешев. Той заяви, че тя не е била намерена в Академията на МВР.  След извършена проверка от служители на МВР и след като дипломата не е била открита той е поискал от Висшия съдебен съвет възможност да бъде проверено неговото лично кадрово дело в съвета, но е бил е получен отказ, като е казано, че копие на дипломата е качено на сайта на ВСС.


Share Follow

Leave A Reply