Националният борд по туризъм (НБТ) настоява държавата да осигури 60 милиона евро за малките и средните фирми в туризма от отпуснатите допълнително 120 млн. евро от ЕК по Оперативна програма „Конкурентоспособност и иновации“ (ОПИК), съобщи НБТ.

снимка: БГНЕС

„Средствата трябва да бъдат използвани за подпомагане на българските хотели, заведения, туроператори, екскурзоводи и авиокомпании“, обясни позицията на НБТ изпълнителният директор д-р Полина Карастоянова. Според нея субсиидиите трябва да бъдат предвидени за подпомагане на бранша, особено при очакваната нова вълна на пандемията.

Европейската комисия одобри изменението на шест оперативни програми, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд, в България, Италия, Испания, Унгария и Германия в рамките на REACT-EU за общо 2,7 млрд. евро. Увеличението на ресурса за България ще бъде използвано за подкрепа на оборотния капитал за малки и средни предприятия (МСП). Очаква се около 2600 МСП да се възползват от подкрепата. В останалите държави основно ще бъде подпомогнат туризмът.


Share Follow

Leave A Reply