Молдовската национална комисия за обществено здраве въведе нови ограничения за борба с разпространението на коронавируса. Правилата ще влязат в сила на 16 август и се отнасят главно до влизане в страната. Това съобщи на брифинг вчера ръководителят на Министерството на здравеопазването Алла Немеренко. Според министъра всеки, влизащ в Молдова, трябва да представи един от следните документи:

снимка: БГНЕС

– удостоверение за завършена ваксинация;

– PCR тест за коронавирус, направен не по-рано от 72 преди влизане в страната;

– антигенен тест, направен не по-рано от 48 часа;

– удостоверение за прекаран ковид през последните шест месеца или тест за антитела от поне 90 дни.

Гражданите, които нямат тези документи, трябва да прекарат две седмици в изолация. Това не се отнася за деца под 12 години, учащи се под 18 години, които пристигат на изпити или за обучение, и граждани, идващи за лечение. Тези, които вече са прекарали седем дни в карантина и не са се заразили с коронавирус, могат да направят PCR или антигенен тест за COVID-19 и, ако е отрицателен, да излязат от самоизолация.

снимка: БГНЕС

„През последните 24 часа в Молдова са били направени 6 656 теста, потвърдени са 283 случая на инфекция с новия коронавирус, 27 от тях са внесени. Общо досега в страната са регистрирани 261 807 случая на COVID-19“, съобщава Mолдпрес.


Share Follow

Leave A Reply