„От 16 август и преболедувалите от COVID-19, наред с ваксинираните, ще могат да посещават откритите пространства на баровете и ресторантите в Северна Македония,“ заяви министърът на здравеопазването на страната Венко Филипче, цитиран от МИА.

снимка: БГНЕС

„Вярвам, че всички сме наясно, че тези мерки имат за цел да предпазят здравето на хората. Такива мерки се налагат и във всички развити страни в Европа и света. Те включват представяне на сертификат за ваксинация, единственото ограничение е организирането на сватби и тържества на закрито заради трудностите при налагането на (здравните) протоколи“, каза Филипче пред журналисти в Охрид.

снимка: БГНЕС

Той съобщи, че броят на новите случаи на COVID-19 и на хоспитализациите нараства бързо и ситуацията може да стане критична през следващите няколко седмици. Министърът обаче увери, че здравната система е подготвена за нова вълна.

Филипче каза, че ваксинацията в страната се развива добре. Около 8000 граждани дневно получават първа доза от ваксините. Министърът на здравеопазването на Северна Македония заяви още, че има достатъчни количества ваксини, като предстои получаването на дарение на ваксини на компанията „BioNTech/Pfizer“ от България.


Share Follow

Leave A Reply