“Пандемията на този етап е абсолютно контролирана, не се очакват ограничения, освен съществуващите противоепидемични мерки”, това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов пред БНР.

снимка: БГНЕС

„Това, че заболяемостта расте в рамките на страната е видимо. Ние още сме в жълтата зона, скоро преминахме зелената, и ходът е съвсем естествен – развитие на пандемията в страната. Добре е обаче хората да бъдат информирани правилно, навреме и коректно, за да не се случва това, което стана миналата седмица”, заяви Златанов.

снимка: БГНЕС

“Много подредени ми се сториха някои събития – случайно казани някакви неверни данни и много бърза реакция на следващия ден като протести заради затваряне на бизнеси, което абсолютно не е вярно. На този етап не се очакват ограничения, освен съществуващите противоепидемични мерки и спазването им от бизнеса“, посочи Златанов.

снимка: БГНЕС

„На този етап можем спокойно да посрещаме нещата. Много важно да сме информирани, спокойни и адекватни в нашето поведение. Няма полза нито за бранша, нито за обществото, нито за медиците, ако се разпространят някакви фалшиви новини, които да доведат до действия, защото това ще обърка адекватното поведение, което всеки от нас трябва да има на този етап на разпространението на COVID в страната“, заяви той.

Снимка: БГНЕС

Според д-р Александър Златанов изказването на шефа на СРЗИ д-р Данчо Пенчев отчита като грешка или объркване. „Като цяло екипът има много ясен план, който е рамката, по която ще се движим като мерки, поведение, действия по отношение овладяването на пандемията. Екипът е много наясно. Освен плана, се издават и заповеди за конкретни действия в определен момент, така че няма неяснота. Всичко е видимо, порталът е видим, даваме достатъчно данни, за да се следи коректно пандемията. Това, което ме учуди, са бързите действия на бранша на ресторантьорите, които като че ли бяха подготвени“, заяви той.


Share Follow

Leave A Reply