“Наблюдаващ прокурор не може да се явява в парламентарна комисия.” Това каза пред журналисти говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев.

„Искам да ви запозная със становище на Специализираната прокуратура във връзка с писмо от страна на народен представител и председател на временна парламентарна комисия в Народното събрание Николай Хаджигенов, който с писмо е изискал от Специализираната прокуратура да се осигурят наблюдаващите прокурори по преписка 1425 от 2020 година. Становището на Специализираната прокуратура е изградено на базата на извършен сериозен анализ на законодателството и практиката на Конституционния съд“, съобщи той. Кръстев заяви, че становището им е, че спрямо действащи магистрати не може да бъде упражняван парламентарен контрол. „Доколкото съгласно решение на Конституционния съд от 1995 година, което е възпроизведено в решения на Конституционния съд от 2011 и 2017 година се казва, че длъжностните лица, които са изключени от парламентарен контрол това са президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и всички магистрати“, каза още той.

снимка: БГНЕС

„В тази връзка ние считаме, че наблюдаващ прокурор по неприключило или приключило досъдебно производство не може да се явява в парламентарна комисия и да му се задават въпроси какви действия са извършени по разследването и защо той е преценил да извърши дадени действия по самото досъдебно производство“, добави Кръстев. Той подчерта, че не твърдят, че прокуратурата, актовете и действията на прокурорите са безконтролни. „Напротив. Има контрол и този контрол е указан и е разписан в наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт. Като контролът е единствено и само съдебен или дистанционен. Като дистанционният контрол се осъществява от горестояща прокуратура“, каза още Кръстев.


Share Follow

Leave A Reply