„На всички ни е ясно, че страната ни е изправена пред редица кризи и тези кризи искат държавническо отношение, искат прозорливост, искат усилия от всички парламентарно представени партии за съставяне на кабинет.“ Това заяви президентът Румен Радев пред ДПС в рамките на консултациите си за възможностите за сформиране на редовно правителство. „За това е нужно да има диалог, компромис, консенсус, за разлика от 45-ото Народно събрание, вашата партия беше поканен за такъв диалог за сформиране на правителство. Базирайки се на вашия парламентарни опит и според вас какъв трябва да е подхода, за да имаме решение на този въпрос – формиране на редовно правителство с ясни цели и програма.

„Наистина страната ни е изправена пред множество кризи. Чрез изборите българските граждани заявиха промяна и още тогава заявихме, че страната има нужда от стабилност и гражданите имат нужда от сигурност. Ние тогава заявихме и безусловна подкрепа на новите партии в НС, за да има редовен кабинет. Страната има нужда от редовен кабинет. Така че нашия дял и нашия принос в името на стабилността винаги сме го давали и пак ще го дадем“, заяви лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.


Лидерът на ДПС и президентът Радев обсъдиха и напускането на Мустафа Карадайъ заседанието на КСНС заради въпроса с гражданството на Кирил Петков. Лидерът на ДПС обясни, че е попитал икономическият министър кога и дали се е отказал от канадското си гражданство.

„Не мисля, че е удачно точно вие да повдигате темата за гражданството. Да си гражданин на България не значи само да имаш български паспорт. Кирил Петков категорично ми заяви, че има една родина майка – България. Коя е вашата родина г-н Карадаъ”, обърна се Радев към лидера на ДПС.

„Не мога да остана безучастен, когато българският президент пита коя е родина майка на председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Същия въпрос можем да зададем на бесарабските българи. В Конституцията чувства няма. Там пише, че човек с двойно гражданство не може да бъде избиран за министър”, добави Йордан Цонев.


Share Follow

Leave A Reply