Кметът на Калофер няма да бъде глобен с 1000 лева заради богоявленското хоро в града. На Румен Стоянов беше наложена санкция от РЗИ заради неспазване на противоепидемичните мерки по време на празниците за Йордановден, информира бТВ. Санкция от 1000 лв. бяха наложена на кмета, като физическо лице, който е длъжен да следи за изпълняването на заповедите на здравния министър. В деня на Богоявления десетки мъже нагазиха във водите на Тунджа за традиционния ритуал по спасяването на кръста и за да изиграят мъжкото хоро. Заради пандемията обаче нямаше официална организация, но много хора се събраха, за да спазят обичая. Органите на реда опитаха да спрат хорото, което доведе до напрежение. Калоферци обаче пяха народни песни и танцуваха във водите на реката въпреки мерките. Призивът към туристите беше да не присъстват заради противоепидемичните мерки.

„Традицията не може да умре. Когато хората искат нещо, няма как да ги спреш”, коментира Румен Стоянов. „Още тогава казах, че не съм организатор. Даже призовавах хората да спазват мерките”. Стоянов твърди, че не е научил за заразени с коронавирус след мъжкото хоро.
По думите му след налагането на глобата са се събрали над 100 000 лева. „Тези пари отидоха за изработка на филм за делото и живота на Христо Ботев”, обяви кметът.


Share Follow

Leave A Reply