Въпреки че конституционната процедура по връчването на трите мандата все още не е приключила, партиите бързо превключиха на режим предизборна кампания. Което не е особено трудно с оглед на това, че по-голямата част от тях не са излизали от него от поне година. За сметка на това в рамките само на половин година България ще гласува на три парламентарни избори плюс едни президентски на фона на здравна, миграционна криза и институционална криза. Най-абсурдното в тази ситуация е, че новите избори няма да имат нов резултат.

Въртим се в кръг от безрезултатни действия, а процесите се спират нарочно, защото партиите на протеста се чувстват комфортно само в тази си роля – те не са готови да управляват, както се видя от предходните избори.

А институционалната криза, започнала в самото начало на мандата на президента Румен Радев достигна своя апогей – по време на консултациите партиите и президента се конфронтират, добрият тон не само е невъзможен, но е излишно на този етап да се играе подобен театър.

Партиите на протеста и служебният кабинет се държат с прокуратурата и ВСС все едно са някакви държавни агенции, помежду си партиите си говорят само чрез атаки и обвинения.

Мислите ли, че в подобна атмосфера държавният апарат работи. Не работи – служебното правителство се държа като предизборен плакат месеци наред, докато кризите, на които трябваше да противодейства се задълбочаваха. Чак сега здравните власти решиха да призоват хората да се ваксинират, когато леглата в болниците започнаха да се пълнят, чак сега се вземат мерки за мигрантската криза, когато бежанските центрове се пълнят…

Вместо да се държат отговорно и да съставят кабинет още след изборите през април, политическите сили се държаха и продължават да се държат като лошо режисиран и с неясно послание предизборен клип. “Политиката е мръсна работа, когато се върши от мръсни хора.” Не. Политиката е просто работа, която трябва да се свърши. Разграничавайте се от когото искате, но не сте по-различни от „печените политици“, от т.нар. статукво, щом сте достатъчно безразлични да оставите България на произвола.

Фалшивият морал печели избори, но не управлява кризи. Може би това е урокът, който трябва да научим, защото не политиците се явяват на трети пореден поправителен изпит, а ние избирателите.


Share Follow

Leave A Reply