За скорошно удължаване на договора за транзит на руски газ през Украйна призова германският канцлер Ангела Меркел и заяви, че Германия иска да помогне на Украйна да премине към възобновяема енергия. Меркел е на посещение в Киев само два дни, след като разговаря в Москва с руския президент Владимир Путин.

Украйна се опасява да не загуби транзитни такси заради газопровода „Северен поток 2“, който заобикаля Украйна и доставя руски газ директно до Германия. Украинският президент Володимир Зеленски смята, че основният потърпевш ще бъде Украйна, но определи проекта като опасност за цяла Европа.

„Ние разглеждаме този проект изключително през призмата на сигурността и го считаме за опасно геополитическо оръжие на Кремъл“, каза Зеленски след разговорите с Меркел. Германският канцлер увери Украйна, че споразумението със Съединените щати за транзита на руски газ през Украйна след 2024 г. е обвързващо за следващото правителство в Берлин:

„Германия и Съединените щати не искат опасенията на президента Зеленски да се оправдаят – енергийните доставки да се използват като оръжие. Ако газопроводът бъде използван като инструмент за натиск, Германия ще подкрепи нови санкции на ЕС срещу Русия“, заяви Меркел.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще посети Белия дом в края на септември. Той определи обаче декларацията между Германия и Съединените щати като „добри намерения, но без конкретни задължения“ и поиска тройна среща на върха между Германия, Украйна и САЩ.


Share Follow

Leave A Reply