Две са вече „червените” области по разпространение на коронавируса от днес. Това са Бургас и Велико Търново. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще посети двата града, за да се запознае със ситуацията, свързана с COVID-19. На място ще бъде обсъдена създадената организация за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция, като по препоръка на главния държавен здравен инспектор могат да бъдат налагани и допълнителни противоепидемични мерки на регионално ниво.

снимка: БГНЕС

Новозаразените в Бургас за последното денонощие са 63-ма души, общо 4400 са активните случаи, а в болници са 141 души. Това заяви д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас, пред БНТ. По негова заповед са увеличени леглата за лечение на Ковид на 250. 10 лечебни заведения са разкрили легла за лечение на коронавирус. „Високата заболяемост се изчислява на половин милион население, а в региона населението е три пъти повече заради туристите. Д-р Паздеров заяви, че 1/3 от хоспитализираните са или чужденци или хора с адресна регистрация извън регион Бургас. Той отбеляза, че всеки ден над 10 хиляди души пресичат границата на Малко Търново, летище Бургас и пристанище Бургас. Поне 300 от тях пристигат от червени зони и са карантинирани.

Проф. д-р Христо Бозов, управител на КОЦ-Бургас заяви, че в болницата са разкрити 16 легла, като до момента са запълнени 15. Има готовност обаче за разкриване на още легла. Проф. Бозов каза още, че болните са неваксинирани, а лекарите и медицинският персонал вече са на предела на възможностите. Той призова всички, които не са ваксинирани, да го направят.

снимка: БГНЕС

Пловдив също се доближава до „червената зона“ по разпространение на коронавируса. Областният оперативен щаб в Пловдив се събира спешно заради увеличения брой болни от коронавирус. За последните две седмици заболеваемостта е 227,9 на 100 000 души, сочат данните на РЗИ. Новите случаи от петък до неделя са 312. В цялата област активните случаи на болестта са 1489, под карантина са поставени 2638 души.


Share Follow

Leave A Reply