Депутатите приеха актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. В залата гласуваха 197 народни представители 148 „за“ 1 „против“ и 48 „въздържали се“. С промените на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. се предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери. С предложените от служебното правителство промени се гарантира, че всичките около 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на дохода си средно с 64 лева. Общо допълнителните разходи за 2021 г. за пенсии възлизат на 353 млн. лева.

От ГЕРБ гласуваха „въздържал се“, защото според Деница Сачева дългосрочните стратегически решения за пенсиите трябва да бъдат предложени от редовен кабинет. Освен това от партията предлагаха да се увеличи добавката за пенсионери от 50 лв на 100 лв. и да бъде запазен нейния временен характер. „Актуализация на бюджета на ДОО на този етап не се налага. Предложението е по-скоро с предизборен характер, няма общо с COVID-19“, каза още Деница Сачева. Депутатът от ГЕРБ обърна внимание, че служебното правителство не е избирано, не е овластено от Народното събрание и не носи ясна политическа отговорност, и изпълнява волята на президента.

снимка: БГНЕС

При обсъжданията Георги Гьоков от БСП каза, че ще подкрепят актуализацията на бюджета за ДОО за 2021г. предложена от служебното правителство на първо гласуване. От името на групата той заяви, че предлаганият начин на преизчисляване на пенсията не отговаря в пълна степен на вижданията на БСП и между първо и второ гласуване ще направят предложения съществено увеличаващи пенсиите.

Георги Гьоков
снимка: БГНЕС

По въпроса дали трябва да има актуализация на бюджета на ДОО, дали трябва да има повишение на размера на пенсиите на българските пенсионери, Хасан Адемов от ДПС каза, че те имат ясна позиция. „И тя е в посока на това да се търсят всякакви възможности в условия на криза, в условия, когато инфлацията се повишава, в условия, когато потребителските цени на стоките от първа необходимост се повишават, категорично ясно трябва да заявим на българските пенсионери, че доходите от пенсии трябва да бъдат увеличени”, каза той. Адемов посочи обаче, че големият въпрос е как трябва да се случи това по какъв начин трябва да бъдат разпределени тези 503 млн. допълнително, за да може 2 080 000 близо пенсионери да бъдат удовлетворени и да може да се спази принципът на справедливостта.

Хасан Адемов, ДПС, снимка: БГНЕС

Мая Манолова каза, че от ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!” изразяват надежда, че поне по отношение на подкрепата към най- уязвимите – българските пенсионери в тази зала може да бъде постигнато съгласие. „И че дебатът ще бъде насочен именно в тази посока, в крайна сметка да подкрепим предложената актуализация от служебния кабинет и да спрем унизителния геноцид, на който са подложени нашите родители, възрастните хора на България”, каза тя. По думите и от 2 092 000 пенсионери,половината, близо 1 млн., получават минимална пенсия от 300 лв. „Това заедно с надбавката антиковид ги прави живеещи в риск от бедност, от социално изключване, защото получаваните от тях средства не стигат даже до линията на бедност от 369 лв., като добавим още 230 000 пенсионери, които живеят и получават пенсии до 350 лв. всичко това очертава една тъжна картина за начина на живот на възрастните хора в България“, каза тя. Манолова посочи, че предлагат минималната пенсия да достигне линията на бедност.

Мартин Димитров

Мартин Димитров от Демократична България каза защо увеличаването на индивидуалния коефициент от 1.1 на 1.35 е дясно решение. „Това е дясна мярка, защото колкото повече работиш, толкова и по-висока пенсия получаваш. Стимулираш хората, които в момента работят да работят повече, за да получат по-висока пенсия. Тоест не да изравняваме пенсиите, както някои предлагат, работил- неработил горе долу едно и също, а целта е друга – повече като работиш да получаваш по-високо пенсионно възнаграждение. Това е дясно решение и си заслужава да бъде подкрепено”, каза той.


Share Follow

Leave A Reply