Юлиян Станев е депутат в 46-ия парламент, втори в листата на ГЕРБ във Варна.
Над 30 години той е главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Варна“, чийто облик е изграден от неговия баща – Белчо Станев. През 2020 г. Ансамбълът отбеляза своята 60 –годишнина.
Под ръководството на Юлиян Станев ФА „Варна“ стана носител на Почетен знак
„За заслуги към Варна“ – златен и на „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Той е и сред организаторите на редица фестивали (Международния фолклорен фестивал във Варна, Фестивала на етносите „България за всички“, Фестивала за модерен балет „Празник на танца“ и др.). От години популяризира и преподава български народни танци и фолклор зад граница.

Защо човек, занимаващ се с култура реши да влезе в политиката? Каква е мотивацията Ви да изберете партия ГЕРБ?

Получих предложение от Областния съвет на Варна като личност, която се занимава в сферата на културата да ме сложат в листите на ГЕРБ. Съгласих се заради това, че през годините партия ГЕРБ промени много неща в сферата на образованието и културата. Аз работя в читалището, от 30 години съм хореограф в Ансамбъл „Варна“. Читалищата преди 5-6 години бяха с бюджет около 4 000 лв. годишна субсидия, а сега са с 11 000 лв. Това, мисля, че е една добре свършена работа и не виждам читалище, което да не е доволно. Жена ми също е хореограф обаче в сферата на образованието и 30 г. работеше с около 250 деца и беше на минималната заплата, но знаете, преди 4-5 години вдигнаха заплатите на всички учители в България. По времето на ГЕРБ съм видял само хубави неща особено в сферата на културата и образованието. Това ме мотивира и да вляза в партията.

С каква цел, какво искате да постигнете в сферата на Културата.?

Не съм бил в парламента преди това и не обещавам на никого нищо. Надявам се чрез моя опит в тези две сфери да допринеса за развитието им и ще бъда много щастлив, ако мога да помогна.

На предишните избори вие бяхте втори в листата на ГЕРБ, сега при евентуални нови избори пак ли ще заемете същото място?

Не мога да ви кажа, това не зависи от мен. Ако отново ми гласуват доверие, бих приел, защото видях в този кратък период на парламента, че самата парламентарна група на ГЕРБ е много сплотена. Това за мен бяха нови запознанства, нямаше никакво делене вътре между хората с опит и други, които са за първи път там, но всички са специалисти в своите области и това много ме зарадва, че няма значение кой от колко години е или от колко мандата е, всички се отнасят помежду си абсолютно като в екип.

снимка: БГНЕС

С какви впечатления оставате от сегашния парламент, превърна ли се вече парламентарната трибуна в предизборна?

Последните две седмици парламентарната трибуна се превърна в предизборна. Радвам се, че около 80 процента в парламента са млади интелигентни хора. Знаете, ние този път сме в опозиция, просто съжалявам, че другите партии не можаха да се разберат и не успяха да съставят правителство. Чисто математически и с третия мандат е невъзможно да се случи.

снимка: БГНЕС

Според Вас нови избори биха ли преподредили позициите на партиите?

Хората, които са се “объркали” да гласуват за други партии, пак ще си гласуват за ГЕРБ. Смятам, че на едни нови избори партия ГЕРБ отново ще бъдат първа политическа сила.


Share Follow

Leave A Reply