Всички български граждани, пътуващи за Албания, ще трябва да представят тест за COVID-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус при влизане в страната. По информация на посолството ни в Тирана, мярката е в сила на 6 септември 2021 г. От утре, 1 септември 2021г., в се забранява движението на хора и превозни средства в страната в интервала между 23:00 часа и 6:00 часа.

снимка: БГНЕС

При влизане в Албания българските граждани трябва да представят един от следните документи:
– ваксинационен паспорт, валиден след изтичането на 14-дневен период, считан от датата на поставяне на последната ваксина;
– отрицателен PCR тест с валидност 72 часа или бърз антигенен тест с валидност 48 часа;
– сертификат, който да удостоверява преболедуване на COVID-19 не по-рано от 6 месеца преди датата на влизане в страната;
Ограниченията се отнасят и за преминаващите транзитно през територията на страната с изключение на деца до 6-годишна възраст.

снимка: БГНЕС

Гражданите, които не представят един от посочените документи, подлежат на 10-дневна карантина, след която задължително трябва да се подложат на тест и да уведомят властите за резултата от него. Продължава да е задължително носенето на маски в закрити помещения и навсякъде на открито, където не е възможно да се спазва условието за физическа дистанция.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Тирана на следния телефонен номер: +355 4 22 32 906 и в извънработно време на номер: +355 4 22 33 155.


Share Follow

Leave A Reply