Окончателно стана ясно, че ще бъдем изправени пред нови парламентарни избори. Последният мандатоносител в лицето на БСП, тъй като беше напълно пренебрегната от потенциалните си партньори, превърна преговорите за сформиране на кабинет в посредничество в полза на президента и служебното правителство относно актуализацията на бюджета. Такава й беше предначертаната от държавния глава роля за левицата – да загуби още време.

снимка: БГНЕС

Tрети поредни парламентарни избори окончателно изправят страната пред огромна криза. И ако политическата теза на партиите, които предизвикаха тази ситуация, гласи, че нови избори не са проблем, защото междувременно страната ще бъде управлявана от служебно правителсто, а те ще получат нова възможност да се подредят в желания от тях ред, проблем за българското общество има. Защото докато партиите се пренареждат, а президентът използва служебното правителство единствено в своя полза, държавата от половин година се управлява предизборно. Всяка парламентарна група в Народното събрание отчита единствено нагласите на своя електорат и вместо да се заеме със законотворчество в полза на цялото общество, депутатите разиграват постановки, за да забавляват избирателите си, тъй като предстоят избори.

снимка: БГНЕС

Служебното правителство вместо да управлява кризите, ръководи предиборната кампания на президента. Резултатът от това е, че в разгара на най-опасната от четирите вълни на пандемията от коронавирус поради особеността на новия Делата вариант на вируса, който е по-заразен и засяга по-голям кръг от възрастови групи, България е последна по ваксинация и първа по смъртност в Европа. На фона на тази статистика здравното министерство чак сега се престраши да въведе ограничителни мерки, които са абослютно непропорционални и нецелесъобразни, имитирайки дейност. Вината обаче не е тяхна, вината е на гражданите, които не искат да се ваксинират, въпреки, че служебното правителство по никакъв начин не се опита да противостои на пропагандата против ваксините, вината е на последното редовно правителсто, което не било ваксинирало първо възрастните хора, въпреки че бяха осугурени достатъчно ваксини за всички български граждани, а в случай, че има недоволни от псевдомерките, вината е на експертите, тъй като здравният министър Стойчо Кацаров многократно подчерта, че мерките се въвеждат изцяло според препоръките на експертите, за да не си помисли някой, че това служебно правителство е взело дори едно политическо решение, за което да поеме отговорност, а в най-лошия случай да се отрази негативно върху резулатата на Румен Радев на президентския вот.

А отговорността е за медиците, от които по думите на служебния министър-председател Стефан Янев „Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва“. Да, след като стана ясно, че служебното правителство няма да работи в противодействие на пандемията, стана ясно и че медиците ще бъдат жертвените агнета на новата вълна, за да не жертват служебните и новите политици някой друг процент на изборите… И няма как да е различно, когато всички, които би трябвало да са отговорни от половин година са в предизборна кампания и носят отговорност само за изборните си резултати. Какво значение има обаче кой ще бъде първи на изборите, когато преднамерено на първа линия първи се жертват медиците…

снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply