България отбелязва 136 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението ѝ с Княжество България. Кулминацията на честванията е в Пловдив, който на днешната дата отбелязва и своя празник. Довечера там ще се състои тържествената заря-проверка. Отбелязването на празника започна още от вчера, когато държавният глава Румен Радев участва в тържествена церемония на площад „Съединение“ в Чирпан.

Президентът прие почетния строй, след което произнесе слово. В речта си пред десетките официални гости и граждани на Чирпан той определи Съединението като „първия бляскав, успешен епизод в нашата нова история и апогей на устрема на нашите предци към свободна, обединена, силна и модерна България“. Държавният глава припомни подвига на чирпанската чета, която тръгва към Пловдив, за да участва в събитията на 6 септември.

Днес във Варна венци и цветя бяха положени пред паметната плоча на княз Александър Батенберг и пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Почит към родолюбивото дело отдадоха представители на държавната и местна власт, дипломати, народни представители, много граждани. Поради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, бяха спазени всички изисквания на Министерството на здравеопазването.

Камбанен звън преди 136 години известява жителите на Сливен за Съединението, които с радост приветстват случилото се. Панайот Хитов получава телеграма от Захари Стоянов, че Съединението в Пловдив вече е обявено. Той, заедно с други дейци, влизат в префектурата и карат местната власт да се предаде. Това са събитията, за които припомнят от Регионалния исторически музей в публикация с информация за участието на Сливен и приноса на сливенци в съединисткото движение. В Сливен не се състоя общоградска церемония, заради въведените противоепидемични мерки за временно преустановяване на масови събития в областта. „136 години след второто Освобождение, както историците наричат Съединението, ние отново се вглеждаме в него с надежда, че въпреки сложната ситуация днес, всеки от нас ще отстоява по същия начин личната си свещена длъжност: да пази свободата, морала и общите ни духовни богатства – любовта към семейството и близките, грижата за децата, почтения труд и мечтите. Те ще ни спасят!“, заяви в словото си към гражданите областният управител Минчо Афузов. Заради празника, изложбата „Святото ни дело – Съединението“ в сградата на Първата държавна текстилна фабрика на Балканите, бе със свободен вход.

В Бургас също беше отбелязан Деня на Съединението като кметът на града Димитър Николов отправи поздрав към своите съграждани. „Безсилни се оказаха догмите на Берлинския конгрес, който след Освобождението по безмилостен и несправедлив начин разпокъса територията на страната ни и много наши сънародници останаха да живеят извън нейните предели. Българският народ обаче не се огъна под натиска на Великите сили и започна усилено да работи за обединяването на всички земи, откъснати от Родината. Съединението е изцяло българско дело, извършено въпреки неодобрението на водещите фактори в европейската политика. Тогава народът, политиците, армията и комитетските дейци за обединение на българските земи действат заедно в името на заветната цел. Единството на цялото българско общество се превръща в мощна сила, която не може да бъде сломена. Така Съединението става факт благодарение именно на силния дух и непримиримата воля в общата борба“, заяви кметът на Бургас.

На Войнишкия паметник, жители на Търговище поднесоха цветя за Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Десетки граждани сведоха глави и изразиха признателността си към родолюбивото дело. Заради епидемичната обстановка и високите нива на заболеваемост от COVID-19 в областта няма организиран официален ритуал.

С церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война в Русе бяха отбелязани 136 години от Съединението на България. „Днешният празник е един от тези, които доказват колко важно е народът ни да бъде воден от истински държавници. Смятам, че „Съединението прави силата“ няма да е клише, а девизът, който ще обедини младите хора – младите хора, които ще ни поведат и с общи усилия ще променим държавата, за да възродим духовните си ценности и да имаме икономически просперитет“, заяви в словото си областният управител на Русе Борислав Българинов. Кметът на града Пенчо Милков каза, че единението помежду ни днес може да ни помогне да бъдем на нивото на нашите предци и да ни поведе към велики дела. Церемонията премина под музикалния съпровод на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. В чест на празника бе строен почетен караул, а Русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен. В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

С празнично военно шествие и духова музика Ямбол отбеляза 136-та годишнина от Съединението. Официалната церемония на площада пред общината започна с почетен строй на военнослужещи и ритуал по издигане на националния флаг. Благодарствен молебен отслужи архимандрит Димитрий – архиерейски наместник на Ямболска духовна околия.

С тържествен общоградски ритуал Стара Загора отбелязаха 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. „На този ден преди 136 години се извършва мечтата на поколения българи- да видят своята държава не просто свободна, а обединена. На този ден хиляди българи решават, че няма да слушат Великите сили“, каза по време на тържественото отбелязване на празника зам.-кметът Милена Желева.„Думите „Съединението прави силата“ са национална кауза и нека по-често да си ги припомняме. Нека Бог да пази България“, допълни Желева. Пред паметта на безсмъртните наши деди, под звуците на националния химн, изпълняван от военния духов оркестър, се поклониха още зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева, гл. архитект Виктория Грозева, Галин Караколев- зам.-командир по логистиката на Втора механизирана бригада, общински съветници, народни представители и граждани. Честването продължи с концерт на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ на площада пред Общината.

С почетен военен караул, духова музика и концерт бе отбелязана 136-годишнината от Съединението на България в Хасково. Официални лица и граждани бяха на церемонията на централния площад „Свобода“ , а десетки поднесоха венци и цветя пред Паметника на незнайния войн след изпълнението на националния химн.

С военен ритуал и камбанен звън Велико Търново чества Съединението на България. Почетният караул в чест на 136 години от историческото събитие беше приет от началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов. Беше издигнато националното знаме. Ученици представиха литературната композиция „Съединението прави силата“. Граждани и представители на институции поднесоха цветя пред паметника “ Майка България“. Точно в 12:00 ч. камбаните на Царевец и на всички църкви огласиха града в чест на Съединението.


Share Follow

Leave A Reply