Министърът на външните работи Светлан Стоев поздрави Република Северна Македония по повод отбелязването днес на 30-тата годишнина от обявяването на независимостта на страната.
Външният ни министър подчерта, че България първа в света е признала независимостта на тогавашна Република Македония. Оказаната от България подкрепа към стремежите на младата държава е бил естествен и искрен акт, приветстван от обществено мнение, и е доказал своето историческо значение.

снимка: БГНЕС

„През последните 30 години подкрепата на България не беше нищо друго освен безкористен акт на приятелство и силна вяра в споделено европейско и евроатлантическо бъдеще. Винаги когато Република Северна Македония е изправена пред сериозни проблеми, България е готова да помогне, независимо от собствените си предизвикателства“, изтъква външният ни министър в обръщение, изпратено до министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. Българският външен министър припомня и големите очаквания от началото на 90-те години, че политическите промени в новопризнатата държава ще донесат възможност за преодоляване на изкуствените разделения, наложени на хората от двете страни на границата. „Дългоочакваното падане на „стената“ помежду ни се оказа дълъг и болезнен процес. Пълното й разрушаване все още изисква силна политическа воля и смелост за изкореняване на негативните възприятия и стереотипи“.

Външният ни министър изрази увереност, че пълното прилагане в дух на добра воля и от двете страни на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. може да бъде основа за по -амбициозни и истински европейски отношения между България и Република Северна Македония. „Вярвам, че не само нашето минало, но и бъдещето ни е общо в семейството на Европейския съюз“, заявява министърът на външните работи на България. Той призовава в името на бъдещите поколения задълбочаването на сътрудничеството да продължи с оглед постигане на напредък и осезаеми резултати в полза на гражданите, региона и Европа като цяло.


Share Follow

Leave A Reply