Актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване трябва да бъде гласувана окончателно в парламента. След два дни скандали в залата и противоречиви гласувания, днес трябва да стане ясно какъв ще бъде размерът на пенсиите и добавките. До скандалите се стигна, след като председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански се опита да обедини в едно двете взаимно изключващи се предложения, лансирани от депутатите на ГЕРБ и ДПС. Хаос и скандали в парламента заради бюджета на Държавното обществено осигуряване

То предвижда допълнително 120 лева към пенсиите от 1-ви октомври до края на годината, като антикризисна мярка и индексация на пенсиите с 1,35 коефицент на осигурителна тежест. Освен това – повишаване на минималната пенсия на 370 лв., а на максималната – на 1500 лв., но от 25-ти декември.

снимка: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев каза, че предложението за добавки и увеличение на пенсиите от 1-ви октомври ще струва 751 млн. лв., с които фискът не разполага, но може да осигури 300 млн. лв., които биха стигнали само ако се отложи индексацията на пенсиите за декември.


Share Follow

Leave A Reply