Главният прокурор прогнозира бум на престъпността от 90-те години заради закриването на специализираните съдилища и промените в Бюрото за защита.

снимка: БГНЕС

„Това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе само до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността в размер, може би, до този, който беше през 90-те години. Това е обезкостяване и тричане на българските граждани и общество и на тяхната сигурност”, посочи той.

Гешев направи коментар и за разпоредбите в посока лустрация по същество и реподбор на магистрати: „Противоречат на Конституцията и на европейските ценности и на практиката на Съда на Европейския съюз”, уточни той. По думите му не се случва юридическа реформа, а юридическа катастрофа. „През последните дни слушам политическото клише – „юридическа реформа”. Според оценката на прокуратурата това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа, за която цената ще платят българските граждани, както обикновено. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо”, каза обвинител номер едно.


Share Follow

Leave A Reply